1 min. čitanja

Na Jamajci počeo projekt velikog čišćenja oceanskog plastičnog otpada

Na Jamajci počeo projekt velikog čišćenja oceanskog plastičnog otpada
Foto: Pixabay

Jamajka je jedna od prvih zemalja u razvoju koja se priključila globalnom projektu GloLitter Partnership, čiji je cilj izgraditi potrebnu infrastrukturu kako bi se smanjio i prenamijenio oceanski otpad. Prema posljednjim istraživanjima obalne zemlje godišnje u oceane odbacuju 4,8 do 12, 7 milijuna tona plastičnog otpada, koji negativno utječe na morski život, zdravlje ljudi i pomorsku industriju.

Dobar dio plastičnog otpada stvara i ribarska industrija, zbog čega projekt GloLitter Partnership razvija i nudi alternativna rješenja koja bi u konačnici trebala potpuno zamijeniti plastičnu brodsku opremu, piše The Maritime Executive.

Foto: Pixabay

Jamajka je jedna od 10 zemalja odabranih u ovaj projekt vrijedan 4,5 milijuna dolara.

– Jamajka je mala otočna država u razvoju, s otvorenim gospodarstvom, koja jako puno ovisi o plavoj ekonomiji u trgovini, turizmu i gospodarstvu. Stoga je odličan kandidat za ovaj projekt od kojeg može samo profitirati – istaknuo je generalni direktor Pomorske uprave Jamajke Peter Brady.

Vlasti Jamajke svoja iskustva žele podijeliti i s ostalim Karipskim zemljama.

U sklopu projekta GloLitter Partnership, u vodama oko Jamajke tražit će se odbačena, plastična ribolovna oprema, koja bi se u sklopu posebnih lučkih objekata reciklirala i ponovno upotrebljavala. Program financijski podupire norveška vlada, čiji konzultant bi trebao pomoći lokalnim vlastima u institucionalnim i zakonskim reformama koje bi u konačnici trebale dovesti do spriječavanja stvaranja novog morskog otpada.

Projekt traje do 2024. godine.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.