2 min. čitanja

Na izgorjeloj jahti bio austrijski političar koji je Hrvatsku nazivao “sranjem” – Sad ne smije iz Hrvatske

Na izgorjeloj jahti bio austrijski političar koji je Hrvatsku nazivao “sranjem” – Sad ne smije iz Hrvatske
Foto: Morski HR / Facebook

Bivši austrijski vice-kancelar Heinz-Christian Strache, koji je jednom prigodom Hrvatsku nazvao “sranjem”, nalazio se na jahti koja je jučer planula kod Biograda. Bivši šef austrijskih narodnjaka (FPÖ) objavio je to na Facebooku i napisao kako je bio pozvan da se sa starijom djecom i dvije obitelji prijatelja – ukupno sedmero ljudi – odmori na jahti tri dana, od četvrtka navečer do nedjelje u 11 sati.

No, odmaranje na jahti prekinuto je u nedjelju u 9.45, pišu 24 sata.

– Drama je počela kad se iz strojarnice vinuo dim, 15 minuta prije nego smo trebali pristati u Biograd. Kapetan i posada su odmah pokušali ugasiti vatru protupožarnim aparatima, djecu smo probudili i poslagali ih u vrstu, spakirali najnužnije i pozvani su vatrogasci. Na žalost, došli su do broda tek dva sata kasnije kad se više ništa nije moglo spasiti. Na sreću, Slovenci i trojica Austrijanaca iz Štajerske prolazili su pored nas te su nas i cijelu posadu prebacili na svoj brod te na sigurno prije nego je naš brod potpuno zahvatila vatra te je eksplodirao. Svi koji smo bili na jahti sretni smo što smo spašeni na vrijeme, što smo preživjeli šok bez posljedica i  što su nam pomogli turisti – napisao je Strache na Facebooku.

Strache zaista nema sreće s godišnjim odmorima – onaj u Ibizi stajao ga je vicekancelarskog mjesta kad se pojavio video sniman u ljeto 2017, piše Večernji list. Na videu se vidi i čuje kako Strache obećava protuusluge za financijske donacije i podršku njegovoj stranci uoči parlamentarnih izbora 2017. Navodnoj nećakinji jednog ruskog oligarha obećava dodjeljivanje poslova od države, a za protuuslugu ta žena obećava financijsku pomoć FPÖ-u za vrijeme izborne kampanje. U tom video je upozorio sugovornike da ne ulažu u Hrvatsku koja je “sranje, sranje”.

Nakon što je skandal eskalirao Strache je podnio ostavku na dužnosti u vladi i stranci dok je kancelar Sebastian Kurz, čelnik Narodne stranke desnog centra, odlučio raspisati izbore.

Neslužbeno doznajemo da istraga o utvrđivanju uzroka požara traje, a do njenog završetka, Austrijancima koji su se našli na jahti, pa tako i Stracheu, zabranjeno je napuštanje Republike Hrvatske.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Slovenac spasio dvoje Austrijanaca s goruće jahte: “Uspjeli su uzeti samo ono najvažnije”
BUKTINJA KOD BIOGRADA Osmeročlana posada iz Austrije prije dva dana unajmila jahtu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.