Na Humcu kod Jelse na Hvaru postavljena meteorska kamera i meterološka postaja

JELSA – Turistička zajednica i Općina Jelsa u suradnji s Hrvatskim astronomskim savezom montirali su meteorsku kameru Hrvatske odnosno sada Globalne meteorske mreže i meteorološke postaje na Humcu.

Posao je bio prilično zahtjevan, obzirom da je na zgradi poljoprivredne zadruge na Humcu prvo trebalo montirati stup pa solarno napajanje pa mobilni internet i tek potom meteorsku kameru i meteorološku postaju.

Foto: TZ Jelsa

Meteorska kamera je u prvoj noći snimanja zabilježila 125 meteora od kojih je 72 pripadalo 7 poznatih meteorskih rojeva od čega su najbrojniji bili meteori iz radijanta u Berenikinoj kosi, njih ukupno 12.

Meteorsku kameru na Humcu je moguće pratiti na stranicama Globalne meteorske mreže OVDJE, a meteorološku postaju na servisima Weather Underground  i Weather Cloud.

Hrvatski astronomski savez je opremu na Humcu montirao u suradnji s Turističkom zajednicom i Općinom Jelsa kao nastavak aktivnosti koje su usmjerene na proglašenje Općine Jelsa prvom međunarodnom zajednicom tamnog neba u Hrvatskoj, a područje Humca međunarodnim parkom tamnog neba.

Foto: TZ Jelsa

Montažu opreme na Humcu je odradio glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević koji je osim montaže opreme, obavio i mjerenja svjetlosnog onečišćenja na području Općine Jelsa.

Foto: TZ Jelsa

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO: SPOJ SVEMIRA I JADRANA Prizori “Bračke odiseje” koji su završili i u NASA-i