2 min. čitanja

Na Festivalu žudija sudjelovali i čuvari Kristova groba s otoka Sestrunja

Na Festivalu žudija sudjelovali i čuvari Kristova groba s otoka Sestrunja
Foto: Festival Žudija / Facebook

SLIVNO - Više od tisuću žudija sudjelovalo je na ovogodišnjoj tradicionalnoj smotri, a među njima su bili i žudije Župe sv. Petra i Pavla s otoka Sestrunja.

Više od tisuću žudija, čuvara Kristova groba, sudjelovalo je na tradicionalnoj smotri, koja se ove godine održala u neretvanskoj Župi Slivno Ravno, posvećenoj svetom Stjepanu Prvomučeniku.

Među njima su bili i žudije Župe sv. Petra i Pavla s otoka Sestrunja, koji su 2017. godine obnovili običaj star šest desetljeća uz potporu članova Udruge Estium za očuvanje kulturne i prirodne baštine i razvoj otoka Sestrunja koji intenzivno rade na promociji i revitalizaciji starih običaja.

Tradicija žudija čuvara Kristova groba prisutna je u gotovo svim dalmatinskim župama. Paraliturgijsko uprizorenje Kristove muke postalo je sastavni dio obreda Velikog tjedna i Uskrsa, a najzanimljivije je takozvano padanje žudija u noći vazmenog bdijenja, kada na zvuk svečane pjesme 'Slava na visini Bogu' žudije kao mrtvi padaju po podu dok Isus ustaje iz groba, prenosi 057info.

Festival žudija je skup čuvara Kristova groba koji njeguju ovaj pobožni običaj u korizmenom vremenu kroz sveto trodnevlje. Prvih šest smotri održano je u Vodicama, a 2006. godine organizatori su dogovorili da se festival svake godine održava u drugoj župi kako bi svi imali priliku upoznati se s običajima drugih, s tim da se svake šeste godine održava u Vodicama, gdje je sve i započelo.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

USKRSNI PONEDJELJAK Vodički festival žudija u Slivnom
Na Uskrsni ponedjeljak, 10. travnja, u župi Svetog Stjepana Prvomučenika Slivno Ravno u općini Slivno, održat će se 22. po redu Vodički festival žudija. Posljednji Vodički festival žudija održan uživo bio je u Oklaju 2019. godine. Sljedećih godina, zbog tadašnje situacije i uvedenih mjera…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.