2 min. čitanja

Na Caminu Šibenik preko 100 hodočasnika - Novi dio mreže puteva koje je lani prohodalo preko 1.200 ljudi

Na Caminu Šibenik preko 100 hodočasnika - Novi dio mreže puteva koje je lani prohodalo preko 1.200 ljudi
Foto: Grad Šibenik

ŠIBENIK - Tijekom šest dana manifestacije "Camino Šibenik tjedan" preko 100 hodočasnika iz cijele Hrvatske, kao i Slovenije, Italije i BiH prohodalo je novom dionicom hrvatske i europske mreže puteva sv. Jakova.

Najmlađa hodočasnica od 9 godina došla je s djedom pa se oduševila kada je otkrila društvo nekoliko vršnjaka koji su s velikom energijom i radošću većinu vremena predvodili kolonu. Najstarija s navršenih 83. godine, sve je pozvala na ovo hodočašće, za koje godine nisu prepreka.  

Ovom manifestacijom obnovljena je  tradicija još od 1203. kada su zabilježeni prvi hrvatski hodočasnici na Caminu.

Manifestacija je počela u utorak u Marini svetom misom u crkvi sv Jakova i izložbom fotografija Ivice Bote u galeriji Civitas Sacra u Šibeniku. Prvi dan su hodočasnici krenuli kroz maslinike i plaže prema Rogoznici nakon koje su mogli uživati u prekrasnim panoramama Rogoznice i Primoštena na putu prema Gospi od Loreta.

Četvrtak je radi zahtjevnog terena do Vrpolja, za hodočasnike bio najnaporniji dio rute, uz iznenađujuće sunčan dan. U petak su  stigli pred katedralu sv. Jakova u Šibeniku gdje im je predstavljena bogata baština štovanja sv. Jakova u Šibeniku. U subotu se hodočašću priključila skupina iz Zagreba, a sve ih je blagoslovom ispratio župnik katedrale don Krešimir Mateša.

U Gospinom svetištu na brdu Okit, Tea i Marko Juričev hodočasnike očarali su hodočasnike vođenom turom "Čudo na Okitu", prije dolaska u Vodice. Svečanu nedjeljnu svetu misu za hodočasnike predvodio je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić potvrdivši time još jednom iznimno toplu dobrodošlicu hodočasnicima od strane vjernika i svećenika šibenske biskupije. Dolaskom u Pirovac ova skupina hodočasnika i službeno je otvorila Camino Šibenik kao novi dio hrvatske Camino mreže puteva koje je lani prohodalo preko 1.200 ljudi.

Camino Šibenik je u projekt realiziran u organizaciji Turističke zajednica grada Šibenika i Bratovštine Sv. Jakova uz potporu Šibenske biskupije kao i Turističkih zajednica Marine, Rogoznice, Primoštena i Vodica. Bratovština Sv. Jakova je službeni hrvatski predstavnik u središnjoj Camino instituciji - Nadbratovštini Sv. Jakova u Santiago de Composteli.

Grad Šibenik

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.