2 min. čitanja

Na brodovima Jadrolinije radilo više stranih radnika - zakupci ugostiteljskih objekata kršili Zakon?!

Na brodovima Jadrolinije radilo više stranih radnika - zakupci ugostiteljskih objekata kršili Zakon?!
Foto: Depositphotos

Novi list piše kako su to radili u neznanju, a to im je potvrdio i jedan od zakupaca koji kaže kako nije znao da je to zakonom nedozvoljeno, niti ga je itko ikad na to upozorio.

Nakon što je poslije uvida u sustav ukrcaja pomoraca (CIMIS) nedavno utvrđeno da je na Jadrolinijinom brodu "Petar Hektorović" kao članica posade ukrcana državljanka Srbije u svojstvu konobarice, zaposlene kod zakupnika ugostiteljskog prostora, koja na brodu u nacionalnoj plovidbi (kabotaži), prema važećim zakonskim propisima ne bi smjela biti zaposlena, iz Jadrolinije su kolegama iz Novog lista prije dva dana odgovorili da je riječ o samo jednom slučaju, no izgleda da je u proteklim godinama bilo više slučajeva u kojima su kao članovi posade, u ugostiteljskim objektima na brodovima, bili zaposleni državljani zemalja izvan Europskog gospodarskog prostora.

Prema odredbama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, zapošljavanje državljana trećih zemalja koje nisu dio Europskog ekonomskog prostora, što ga čine zemlje EU-a, Norveška, Island i Lihtenštajn, na brodovima u kabotaži nije dopušteno, ali unatoč tome takvog je zapošljavanja bilo među takozvanim bijelim osobljem, odnosno konobarima na brodovima.

To je Novom listu potvrdio i Jakov Čudina, zakupac ugostiteljskih prostora na brodovima Jadrolinije, kazavši da su u njegovoj tvrtki zaposlena dvojica državljana BiH koja su do sad već radila na brodovima.

– Imam više zaposlenika koji dolaze iz BiH i Srbije, ali većina ih radi u ugostiteljskim objektima na kopnu. No dvojica državljana BiH radila su dosad na brodovima. Iskreno, nisam znao da je to zakonom nedozvoljeno, niti me je itko ikad na to upozorio dok se nije pojavila ova vijest u medijima. Meni to nije problem jer imam i ugostiteljske objekte na kopnu pa će ova dvojica zaposlenika, ako to budu željela, prijeći raditi u neki od njih. Zakon ćemo poštovati - rekao je Čudina.

Iz Jadrolinije su također potvrdili da su, nakon upozorenja iz Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, zakupcima poslali obavijest da do sredine lipnja moraju iskrcati s brodova eventualno zaposlene državljane iz zemalja izvan Europskog gospodarskog prostora.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.