3 min. čitanja

Na „4. JELSA SUMMER WINE TASTING“  - pobijedio Pošip 2021. hvarske obiteljske vinarije Luviji

Na „4. JELSA SUMMER WINE TASTING“  - pobijedio Pošip 2021. hvarske obiteljske vinarije Luviji
Foto: Julio Frangen

JELSA - Pošip Luviji 2021. ukupni je pobjednik velikoga ocjenjivanja hvarskih vina, „4. Jelsa Summer Wine Tasting“, objavljeno je u subotu, 27.8., na proglašenju najboljih vina ovogodišnjeg ocjenjivanja renomiranog projekta ocjenjivanja Vinske zvijezde.

- Ovo se ocjenjivanje održava od 2019. u suradnji s TZ općine Jelse i udrugom „Hvarski vinari“ od 2019., u sklopu tradicionalne jelšanske Fešte vina.  Na „4. Jelsa Summer Wine Tastingu“ sudjelovali su članovi udruge „Hvarski vinari“, s vinima lokalnih sorti: bogdanušom i ostalim bijelim sortama otoka te plavcem malim. Cilj ocjenjivanja je naglasiti važnost izvornih sorti i potaći vinare da više pozornosti posvete upravo tim sortama, prije svega - bogdanuši. Sva vina bila su pomno posložena za ocjenjivanje prema ostatku šećera, alkoholu i godini berbe i pripremljena za ocjenjivanje na idealnim temperaturama. Budući da je ocjenjivanje  bilo „naslijepo“, kapice svih vina su skinute, a boce zamotane - naglasila je voditeljica projekta, Marija Vukelić.

Ocjenjivanje je bilo podijeljeno na tri kategorije: 1) bogdanuše, 2) ostala bijela vina otoka i 3) plavac mali. U komisiji su bili vinski stručnjaci i znalci: Colnago Nikola, vinar & certificirani kušač, Davor Šestanović, certificirani kušač; Kristina Jukić, sommelierka; Mario Kolumbić, sommelier; Yvan Esteve, sommelier i vinski trgovac, Siniša Matković-Mikulčić, turistički vodič, WSET2; Katherine „Kit“, Pepper, vinska publicistkinja, DipWset. Predsjednik komisije bio je enolog, Saša Zec, dipl. ing. agr.

Pobjednici Basti Tomić (vina Tomić),, Roko Bracanović (vina Luviji), Jovito Vranković (vina Plenković )- Foto: Julio Frangen

Većina vina osvojila je više od 85 bodova, što se na ocjenjivačkom listiću Vinskih zvijezda (listići OIV -  Organisation internationale de la Vigne et du Vin) vrednuje kao srebrna medalja (tri zvjezdice), a 4 vina ocijenjena s 90 i više bodova zaslužila su četiri zvjezdice (što se vrednuje kao zlatna medalja). Bila su prijavljena 33 uzorka, 9 bogdanuša, 13 ostalih bijelih vina otoka i 11 u kategoriji plavac mali. Predsjednik komisije Saša Zec uručio je priznanja najboljim vinima prema kategorijama (prvim mjestima) na Fešti vina.

Rezultati po kategorijama:

Bogdanuše

  1. Zlatan Bogdanuša 2021, Zlatan otok (91,00)
  2. Bogdanjuša Carić 2021, Carić vina   (88,10)
  3. Bogdanuša Pavičić Selekcija 2021, Pavičić vina (87,00)

Ostala bijela vina otoka

  1. Pošip Luviji 2021, Luviji  (92,66)
  2. Beleca 2021, Tomić vina (91,50)
  3. Cesarica Carić 2021, Carić vina  (89,33)

Plavac mali

  1. Plavac mali Barrique 2018, Tomić vina 2013 (91,50)
  2. Zlatan Plenković  Exclusive 2016, Zlatan Otok  (89,50)
  3. Plavac Ivan Dolac 2013, Vinarija Svirče  (89,50)

Najbolje ocijenjeno vino -  ukupni pobjednik ocjenjivanja:  Pošip Luviji 2021, Luviji  (92,66)

Dodjela priznanja najboljim vinarima održala se na jelšanskoj rođendanskoj 70. Fešti vina, koju je, za ovu veliku obljetnicu odlično organizirala TZ Općine Jelsa na čelu s direktoricom Marijom Marjan. Na Fešti su Jelšani, posjetitelji, turisti i vinari mogli kušati sva vina prijavljena na ocjenjivanje uz raznolik  glazbeni program. Ovogodišnje je ocjenjivanje pokazalo napredak u kvaliteti hvarskih vina, što je i bila želja organizatora: da svaki vinar, prema osvojenim bodovima na ocjenjivanju naslijepo, realno vidi kakvoću svojih vina i pokuša je podignuti, svake godine na (još) višu razinu. To je cilj i Udruge Hvarski vinari koja, pod vodstvom Ivane Krstulović Carić, dipl.ing.agr, cjelogodišnjim događanjima i ciljanim promocijama, već više od 10 godina radi na vidljivosti i prepoznatljivosti brenda „Hvar - Otok vina“, te time potiče svijest o zajedništvu vinara i važnosti strategije osmišljene promidžbe, ali i kontinuiranog povećanja kvalitete vina na cijelom otoku.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.