2 min. čitanja

Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu godinama nema klimu - Napokon kreće s obnovom

Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu godinama nema klimu - Napokon kreće s obnovom
Foto: MHAS

Ministarstvo kulture i medija pokreće 3 milijuna 600 tisuća eura vrijednu obnovu Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, jednog od najstarijih muzeja i ključne ustanove hrvatske kulture, baštine i identiteta za tumačenje najranije nacionalne povijesti.

Nevjerojatno zvuči činjenica da zgrada, koja je i sjajan primjer moderne hrvatske arhitekture, nikada nije dobila primjeren klimatizacijski sustav, pa je ljeti, zbog vrućine, posjetitelji već godinama zaobilaze.

Foto: MHAS

Komentar "Ministrice, nadamo se da Vam nije hakiran profil" najbolje dočarava koliko su splitski muzealci čekali ovakve vijesti. U godini u kojoj Muzej obilježava 130. obljetnicu, u zgradi useljenoj 1976. prvi će se put osigurati osnovni muzeološki mikroklimatski i sigurnosni uvjeti.

Ovdje se čuvaju spomenici poput sarkofaga kraljice Jelene, natpisa kneza Muncimira, Branimira, Domagoja, svi krupniji nalazi iz 19., 20. i 21. stoljeća su u našoj instituciji, to sigurno zaslužuje da se izloži i da se javnosti konačno prezentira nacionalna povijest, rekao je Miroslav Katić, ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu.

U muzeju je trenutačno neizdržljivo, i rijetkim posjetiteljima i zaposlenima, a bez klimatizacijskog sustava nema ni stalnog postava.

Izlagati mogu samo u jesen, zimi i u rano proljeće. 70 posto pročelja je od stakla. Ulaganjem 3 milijuna i 600 tisuća eura zgrada će dobiti dizalice topline, nove instalacije, na krovu fotonaponsku elektranu, cjelovitu izolaciju krovišta, a bit će izmijenjen i dio pročelja.

U konačnici, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika napokon će stalno izložiti najvrjedniju nacionalnu baštinu, dio koje, upravo zbog nepostojanja uvjeta, javnost nikada nije vidjela.

- To su primjerci tekstila s lokaliteta Sveti Spas koji su čuvani u posebnim uvjetima u sefu s određenom temperaturom i vlagom koji nisu do sada mogli biti izloženi zbog tih specifičnih uvjeta koje trebaju tekstilu kako se on ne bi dekomponirao odnosno raspao - rekla je Nikolina Uroda, muzejska savjetnica u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu.

Radovi počinju iduće godine, a trebali bi biti završeni 2025. godine, piše HRT.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.