3 min. čitanja

Muke u "vrtlu kod popa" - Slovenac u Turnju krenuo u gradnju - Susjedi i župnik zvali mu policiju, građevinsku inspekciju, komunalnog redara...

Muke u "vrtlu kod popa" - Slovenac u Turnju krenuo u gradnju - Susjedi i župnik zvali mu policiju, građevinsku inspekciju, komunalnog redara...
Foto: Čitatelj

U Turnju tik do župne kuće stare 130 godina krenuli su građevinski radovi i to kako nam javlja jedan čitatelj, prošlu subotu pod okriljem mraka i bez table...

Mailom zabrinutog čitatelja do naše redakcije dolazi informacija kako jedan strani investitor svojim građevinskim radovima koje izvodi tik do župne kuće zapravo ugrožava temelje te iste turanjske starine.

Strani investitor, kaže, izvodi radove iskapanja i pikamiranja točno na međi koju dijeli sa župnom kućom. Bez suglasnosti susjeda on tamo želi "namontirati" jednu zgradu i "nalijepiti" je na župni dvor. Osim toga, "drznik" se nije udostojio ni postaviti tablu s podacima o investitoru kako bi susjedi barem znali na koga se točno ljute.

"Skriveni" noćni radovi

Župnik i susjedi stoga su mu pozvali policiju, komunalnog inspektora i građevinsku inspekciju i tako je nastala drama u malenom Turnju iliti bitka za "vrta kod popa". Usput rečeno, mještani se žale i kako se nitko od pozvanih nije "pretrgao" da reagira.

A ni "vrta kod popa" nismo spomenuli slučajno jer ova je parcela stvarno službeno zavedena kao "vrta kod popa".

Foto: Državna geodetska uprava

Mještani stoga tvrde da strani investitor svojim ilegalnim radnjama direktno ugrožava "vrta kod popa" odnosno da je na djelu devastacija kulturnog dobra.

Okreni list pod slovom A

Odmah po pristizanju ove obavijesti našeg čitatelja krenuli smo istražiti o čemu je riječ i doduše nismo otvorili list imenika (kao u popularnoj pjesmi Parnog valjka) jer je 2024. godina, ali smo pokušali stupiti u kontakt s ljudima koji bi nam mogli ponuditi nekoliko odgovora.

Prvi "list" koji smo okrenuli bio je nadležni komunalni redar koji nam je rekao kako općina Sv. Filip i Jakov pod koju spada Turanj "s ovim nema ništa", ali kako slovenski investitor kojeg prozivaju ima urednu građevinsku dozvolu i prijavljeno gradilište te čak i tablu na kojoj pišu svi potrebni podaci o gradnji. Nadalje komunalni redar kaže kako je na terenu bio i nadzorni inženjer te kako je "omraženi" Slovenac zemljište uredno kupio od vlasnika koji je to zemljište uredno posjedovao, ili kako se to kaže 1/1.

Župna kuća u Turnju

Osim toga, kaže nam komunalni redar, Slovenac je imao namjeru odmaknuti se od župnog dvora barem jedan metar, no Zakon RH mu nudi dvije opcije:

  • ili graditi na samoj međi
  • ili se odmaknuti najmanje tri metra

Slovenac naravno nije htio izgubiti nekoliko metara kupljenog zemljišta pa je iskoristio drugu zakonsku opciju i s radovima krenuo na samoj međi sa župnom kućom.

Foto: Screenshot/Youtube

Drugi "list" koji smo okrenuli bio je don Joso koji je nezadovoljan odlukom Slovenca da ne ošteti sebe već potencijalno zid ili temelje župnog dvora. Don Joso nam se javio s informacijom kako je on uvijek u kući. S obzirom na to da je uvijek u kući možda mu i sami radovi nešto više smetaju, no osim što nas je obavijestio kako je on uvijek u kući nije nam dao baš nikakve druge informacije.

Tajnovito je zaključio kako je "stvar u postupku", a on sam ne smije ništa otkrivati umjesto odvjetnika. Time nam je barem otkrio kako se vodi neka vrsta pravnog postupka protiv slovenskog investitora.

Treći "list" koji smo okrenuli je Državni inspektorat, tj. građevinska inspekcija koja je na naš upit odgovorila jednom rečenicom.

- Zahvaljujemo na upitu te Vas ovim putem obavještavamo kako je predstavka koju smo zaprimili uvrštena u plan rada građevinske inspekcije Državnog inspektorata u narednom razdoblju - navode iz Šubićeve 29 u Zagrebu, iz čega zaključujemo kako planiraju postupati po dojavi don Jose i susjeda.

Koliko će se proces odužiti i tko će u njemu sve pretrpjeti devastaciju i kakvog tipa, samo nebo zna. Ili možda don Joso, ali prije završetka postupka teško da će išta otkriti.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.