1 min. čitanja

MUKE PO RAČIĆIMA Iznimno suho vrijeme odgodilo milijunsku migraciju na ovom otoku!

MUKE PO RAČIĆIMA Iznimno suho vrijeme odgodilo milijunsku migraciju na ovom otoku!
Foto: Screenshot/YouTube

Božićni se otok nalazi u Indijskom oceanu i administrativno pripada Australiji te je dom za oko sto milijuna crvenih rakova koji su ove godine zbog vremenskih prilika u more migrirali puno kasnije nego inače.

Njihova je migracija toliko poznata i važna da se u vrijeme nje ovdje zaustavlja čak i promet, no ove godine suho je vrijeme prema pisanju televizije NDTV World došlo do ogromnog kašnjenja masovne crvene migracije zbog jako suhog vremena.

- U posljednjih 12 mjeseci imali smo otprilike polovicu naše prosječne količine padalina u tom razdoblju, a to je bilo dovoljno da otok izgleda krajnje očajno, suho i prašnjavo - kaže Brendan Tiernan, koordinator programa za ugrožene vrste savezne agencije Parks Australia.

Bilo je toliko suho da milijuni rakova jednostavno nisu mogli doći do mora u koje migriraju kako bi se parili, nakon čega ženske ostaju u rupama blizu oceana kako bi izlegle jaja, dok se "ponosni tate" vraćaju u unutrašnjost otoka. Cijele je proces ove godine itekako kasnio, pa se nadamo da neće imati negativne posljedice po same rakove koji su u Australiji zaštićeni i Zakonom.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.