1 min. čitanja

Mrtvi kitovi na obali Cipra možda su posljedica potresa u Turskoj

Mrtvi kitovi na obali Cipra možda su posljedica potresa u Turskoj
Foto: Plavi svijet

SVIJET - More je na obalu Cipra izbacilo tijela više kitova, a pretpostavlja se da je događaj povezan s nedavnim snažnim potresima u Turskoj i Siriji.

Ciparske su vlasti priopćile da je more izbacilo veći broj uginulih kitova na sjevernoj obali Cipra.

Jučer je pronađeno šest uginulih kljunastih kitova, a dan prije četiri su živa kita bila nasukana na obalu, od kojih su tri uspješno vraćena u more dok je četvrti uginuo. No, nije jasno jesu li među pronađenim uginulim kitovima neki od onih koji su dan prije vraćeni u more.

Pretpostavlja se kako su uginuća kitova povezana sa snažnim potresima koji su u ponedjeljak pogodili Tursku i Siriju, prenosi SaltWire Network.

- Ove životinje imaju sustav eholokacije na koji utječe buka mora. To može biti vojna vježba, seizmička vježba ili, naravno, potres u regiji - kazao je Yiannis Ioannou iz Odjela za ribarstvo i istraživanje mora.

Vlasti su identificirale pronađene kitove kao Cuvierove kljunaste kitove. Njihova prisutnost nije uobičajena u teritorijalnim morskim vodama Cipra. Kitovi su pronađeni u relativno uskom dijelu sjeverne obale otoka.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Masovno nasukavanje bjelogrlih dupina kod Australije | | Morski HR
Uginula je najmanje trećina od 270 dugoperajnih bjelogrlih dupina (Globicephala melas, engl. Pilot Whale) koji su se nasukali na obale Tasmanije, a strahuje se da će toga biti i više, javlja BBC.
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.