1 min. čitanja

Može li "Srednji koridor" spasiti svjetsku trgovinu? Ovo su alternativna mora za prijevoz robe iz Kine

Može li "Srednji koridor" spasiti svjetsku trgovinu? Ovo su alternativna mora za prijevoz robe iz Kine
Foto: Screenshot/YouTube

"Srednji koridor" pravac je koji bi izbjegavao i Crveno more, ali i jug Afrike i zapravo bi se oslanjao na Kaspijsko i Crno more.

Balkanski i crnomorski forum održan 15. veljače ponudio je neka zanimljiva razmišljanja i rješenja. Kako to kažu na engleskom govornom području - "desperate times call for desperate measured". Tj. "očajna" vremena potiču vas da brže i drugačije razmišljate pa su tako sudionici ovog foruma zaključili kako je rješenje neslavne situacije s Hutima postavljanje neke treće rute u skladu s prijašnjim analizama Svjetske banke.

Ona bi vodila od istočne granice Kine i Kazahstana, pa preko Kaspijskog mora (najvećeg svjetskog jezera) prema Crnom moru i onda dalje u Europu, piše Euronews.

Zagovornici "Srednjeg koridora" kažu kako on predstavlja sigurnu rutu i rutu koja skraćuje vrijeme prijevoza robe iz Kine prema Europi.

Kritičari ovakve teorije pak kažu kako je ova ruta riskantna, te uopće nije toliko sigurna i prijevoz robe prema Europi stavlja na milost i nemilost geostrateškim interesima Kine i Rusije.

Kako god bilo, Huti i dalje nesmiljeno raketiraju brodove u južnom Crvenom moru pa je prijevoz robe ovuda u zadnja dva mjeseca opao za 42 %.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.