2 min. čitanja

MOŽE LI SE ŠIRITI LUKA U BIBINJAMA? Ministarstvo odlučuje treba li procjena utjecaja na okoliš

MOŽE LI SE ŠIRITI LUKA U BIBINJAMA? Ministarstvo odlučuje treba li procjena utjecaja na okoliš
Foto: Depositphotos

BIBINJE - U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja pokrenut je postupak ocjene potrebe utjecaja na okoliš uređenja luke otvorene za javni promet Bibinje.

Postojeća luka ima kapacitet 210 vezova, a planiranim proširenjem Općina Bibinje, koja je nositelj zahvata, osigurat će ukupno 255 vezova. Javnost može dostaviti svoje mišljenje Ministarstvu u narednih mjesec dana, a već je velik interes izazvalo prošlogodišnje javno izlaganje urbanističkog plana uvale Jaz kada je općinski načelnik Šime Sekula odbacio navode da će graditi marina te objasnio da će se proširivati komunalni vezovi, javlja 057info.

Projektom će se povećati broj priveza za približno 45 (kategorije III i IV), dok je u trenutnom stanju u luci približno 210 vezova kategorije I i II te manjim dijelom kategorije III. Planirano je povećanje broja vezova za kategoriju III (do 9,5 m dužine) za 20 te povećanje broja vezova za kategoriju IV (do 11,5 m dužine) za 25.

Zahvat obuhvaća rekonstrukciju i uređenje postojećih lukobrana sa zapadne i istočne strane, izgradnju unutarnje privezne obale – pasarele s pristupnim mostićima (izvest će se kontinuirana pasarela odmaknuta od postojeće obale radi pomicanja vezova u dublji akvatorij), izgradnju ukupno 5 gatova različitih dužina s obalama opremljenim svom priveznom i komunalnom opremom, priključnim ormarićima za brodove i sl.), izgradnju centralnog trapezastog gata te radove na opremanju čitavog zahvata komunalnom infrastrukturom (voda, struja, TK mreža).

Elaborat zaštite okoliša izradio je Vitaprojekt iz Zagreba u veljači ove godine. Oni su procijenili ukupnu količinu iskopa na 18 tisuća metara kubnih, kojeg će pretežito sačinjavati morski sediment i drugi nevezani materijali.

U zaključku navode da će uslijed povećanog prisustva brodova i korištenja prostora doći do pojačanog onečišćenja mora i mogućnosti širenja invazivnih vrsta na ovom području, no ovaj utjecaj će biti ograničen na područje zahvata i time neće biti značajan. Tijekom korištenja luke neće doći do utjecaja na naselja zaštićene posidonije udaljene oko 250 metara od luke, s obzirom na to da se staništa ne nalaze na glavom pristupnom putu za luku.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.