4 min. čitanja

Morski psi, ptice pjevice i vrste koje su doslovno iscrpljene trgovinom kućnim ljubimcima, dobile su dodatnu zaštitu

Morski psi, ptice pjevice i vrste koje su doslovno iscrpljene trgovinom kućnim ljubimcima, dobile su dodatnu zaštitu
Foto: Pixabay/Ilustracija

Sporazum Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama (CITES), usvojen još 1963., štiti više od 500 vrsta, od kojih su mnoge previše iskorištavane neodrživom ili ilegalnom trgovinom.

Međunarodna konferencija CITES pokrenula je provedbu nekih od najznačajnijih mjera zaštite za morske pse, ptice pjevice i desetine kornjača, guštera i žaba.

U petak je u Panami završio još jedan sastanak Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES). Uz zaštitu više od 500 vrsta, delegati UN-ove konferencije o divljini odbili su prijedlog o ponovnom omogućavanju trgovine slonovačom. Zabrana slonovače donesena je 1989.

Foto: Pixabay

- Dobre vijesti iz CITES-a dobre su vijesti za divlje životinje jer je ovaj ugovor jedan od stupova međunarodnog očuvanja divljih vrsta, imperativ u osiguravanju ujedinjenja zemalja u borbi protiv globalnih međusobno povezanih kriza i kolapsa bioraznolikosti, klimatskih promjena i pandemija - rekla je Susan Lieberman, zamjenica predsjednika međunarodne konferencije Društva za zaštitu divljih životinja.

Foto: Pixabay

- Mnogi prijedlozi koji su ovdje usvojeni zapravo su odgovor na kontinuirano prekomjerno iskorištavanje i neodrživu trgovinu te eskalaciju ilegalne trgovine, kao i odgovor na druge prijetnje koje smanjuju populacije vrsta u divljini, uključujući klimatske promjene, bolesti, razvoj infrastrukture i gubitak staništa gubitak - objašnjava Lieberman.

Međunarodni sporazum bio je od velike pomoći u zaustavljanju ilegalne i neodržive trgovine bjelokosti i rogovima nosoroga, kao i kitovima i morskim kornjačama.

No, našao se na meti kritika zbog svojih ograničenja kao što je oslanjanje na zemlje u razvoju kojima ponestaje sredstava u borbi protiv ilegalne trgovine koja je postala veoma unosan posao vrijedan čak 8 milijardi funta godišnje.

Foto: Pixabay

Jedno od najvećih postignuća ove godine bilo je jačanje pružanja zaštite za više od 90 vrsta morskih pasa te 37 vrsta raža. Mnoge vrste nikada prije nisu imale trgovinsku zaštitu, a sada će, prema aneksu ugovora, komercijalna trgovina biti znatno regulirana.

Globalna populacija morskih pasa opada, a godišnja smrt samo zbog ribolova doseže goleme brojke. Morski su psi uglavnom traženi zbog svojih peraja koje se koriste za juhu od peraja morskog psa, popularne delicije u Kini i drugdje u Aziji.

Zemlje sudionice samita o divljim životinjama po prvi put glasaju za reguliranje trgovine perajama morskog psa
Prekomjerni izlov i kronični nedostatak propisa nažalost guraju morske pse u izumiranje - Svjetski lideri se nadaju da će ih uspjeti ipak bolje zaštititi. Zemlje na najvećem svjetskom summitu o divljim životinjama glasale su po prvi put za reguliranje trgovine perajima morskih pasa. Ovakva trgovina…

Ove vrste su ugrožene neodrživim i nereguliranim ribolovom koji opskrbljuje međunarodnu trgovinu njihovim mesom i perajama, što je dovelo do značajnog smanjenja populacije - rekla je Rebecca Regnery, viša direktorica u Humane Society International.

S aneksom sporazuma, odnosno Dodatkom II, zemlje članice CITES-a mogu dopustiti trgovinu samo ako ona nije štetna za opstanak vrste u divljini, omogućujući tim vrstama pomoć koja im je potrebna da se oporave od prekomjernog iskorištavanja.

Konferencija je također donijela zaštitu za desetke vrsta kornjača, guštera i žaba, uključujući staklene žabe, čija ih je prozirna koža učinila omiljenim u trgovini kućnim ljubimcima. I nekoliko vrsta ptica pjevica dobilo je trgovinsku zaštitu.

- Pod golemim ekološkim pritiskom koji je rezultat gubitka staništa, klimatskih promjena i bolesti, nekontrolirana i rastuća trgovina staklenim žabama pogoršava već postojeće prijetnje vrsti - rekla je Danielle Kessler, američka direktorica Međunarodnog fonda za dobrobit životinja.

- Ova trgovina mora biti regulirana i ograničena na održive razine kako bi se izbjeglo povećanje višestrukih prijetnji s kojima se već suočavaju - dodala je.

Neke afričke zemlje i skupine za očuvanje nadale su se zabrani trgovine nilskim konjima. No tome su se usprotivili EU, neke afričke zemlje i nekoliko skupina za očuvanje, koji tvrde da mnoge zemlje imaju zdravu populaciju nilskih konja i da trgovina nije faktor u njihovom padu.

- Globalno cijenjeni sisavci poput nosoroga, vodenkonja, slonova i leoparda nisu dobili povećanu zaštitu na ovom sastanku, dok je hrpa 'prekrasnih čudaka' izvojevala pobjede u očuvanju - rekla je Tanya Sanerib, međunarodna pravna direktorica Centra za biološku raznolikost.

- Usred jake krize izumiranja, potreban nam je globalni dogovor u borbi za sve vrste, čak i kada je sporan - zaključuje Sanerib.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.