Morski crvi s kojima se ne bi željeli sresti

SVIJET - Kad je vatreni crv miran, čekinje koje sadrže otrov su spuštene, ali kada se osjeti ugroženim, podiže ih i širi u obrambeni položaj. Tada je vrlo opasan.

Pruski prirodoslovac Peter Simon Pallas  bio je jedan od najsvestranijih i najzaposlenijih znanstvenika svoga vremena. Sin uglednog kirurga i čudo od djeteta, s nepunih devetnaest godina doktorirao je na Sveuličištu u Leidenu.

Njegovo otkriće iz 1766. izazvalo je pravu senzaciju. Identificirao je tada morskog stanovnika uistinu neobična izgleda i životnih navika.

Iza latinskog naziva Hermodice carunculata krije se stvorenje s kojim se ne bismo rado susreli: osim što može biti duži od trideset pet centimetara, a sa svojih stotinjak crveno-plavih segmenata izgleda poput nečeg što je dogmizalo s platna Hieronymusa Boscha, ovaj crv je uistinu gadne naravi.

Poznat kao crv pas ili vatreni crv, živi na stjenovitom i pješčanom dnu ili u livadama morskih cvjetnica, na dubinama od dva do šezdeset metara. Poznat je kao veliki proždrljivac: hrani se planktonima, morskim travama i algama, a po potrebi je strvinar, pa će se pogostiti ostacima riba i drugih organizama.

Na bočnim stranama svakog segmenta rastu bijele hitinske čekinje. Kad je crv miran, spuštene su prema dolje, a kad se osjeti ugroženim, podiže ih i širi u obrambeni položaj. Tada je vrlo opasan: čekinje, tanke i čvrste poput iglica, nose u sebi snažan otrov. Ako vas njima dohvate, jao vama!

Osim snažne iritacije, praćene crvenim plikovima i nesnosnim svrbežom, kod osjetljivijih ljudi može doći do kratkotrajne paralize ozlijeđenog dijela tijela. Uslijedit će drhtanje i vrućica, a potom intenzivna bol od koje možete izgubiti svijest. Potrebno je što prije ukloniti eventualno zaostale čekinje ljepljivom trakom, isprati ubodeno mjesto hladnom morskom vodom, a potom na njega staviti obloge od alkohola.

Dvadeset dvije godine kasnije, Pallas je otkrio još jednoga stravičnoga morskog crva - Eunice aphroditois dugačak je preko tri metra, prekriven čekinjama i oboružan oštrim čeljustima, kojima u sekundi presječe plijen popola, te otrovom toliko snažnim da može trajno umrtviti živce odraslog muškarca. Loša vijest: oba crva iz noćne more žive u toplijim morima, pa i duž Jadrana.

Osim što je obogatio botaniku i zoologiju otkrićem brojnih ranije nepoznatih vrsta, Pallas je razvio novi sustav klasifikacije kralježnjaka, napisao stotinjak znanstvenih djela i jedan putopis, postao članom ruske, švedske i nizozemske akademije znanosti te osobnim prijateljem ruske carice Katarine II. Velike.

Osim prirodoslovljem, bavio se medicinom, astronomijom, mineralogijom, etnologijom, geografijom i filozofijom, a 1772. godine je, u okolici ruskoga grada Krasnojarska, otkrio 680 kilograma težak meteorit, koji je, njemu u čast, prozvan palasitom, piše Povijest.hr.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Minijaturna hobotnica svojim otrovom u minuti može ubiti preko 20 ljudi
Ova hobotnica možda djeluje bezopasno, ali u sebi ima dovljno otrova da u nekoliko minuta ubije 26 ljudi. Ugrizi su često bezbolni, no kada otrov počne ulaziti, tijelo žrtve postaje paralizirano i disanje se dramatično usporava. Korisnici TikToka ostali su užasnuti nakon što je snimka turi…
Znanstvenica o morskim crvima: “Sve ih je više duž naše obale, napadaju zvjezdače, javite ako ih vidite” | | Morski HR
Nakon članka o vatrenom crvu u Rogoznici, redakciji našeg portala javila se znanstvenica doc. dr. sc. Maja Krželj sa Sveučilišnog odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu. Zajedno s kolegicom iz
MORSKI STRAH I TREPET Ubili više mornara nego gusari i morski psi zajedno | | Morski HR
Ovo neobično stvorenje ubijalo je ljude od kada su se prvi put otisnuli na more. U čemu je njegova tajna? Kad je potres od 9 stupnjeva po Richteru i pogodio Japan 2011. godine, cijeli se otok pomaknuo