3 min. čitanja

Morske orgulje u Zadru se raspadaju!

Morske orgulje u Zadru se raspadaju!
Foto: 057.info

ZADAR - Prije šest godina pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra, Darko Kasap za Morski HR je potvrdio da se kreće u 4 milijuna kuna vrijednu modernizaciju i rekonstrukciju Morskih orgulja i Pozdrava Suncu. Iz Odjela za komunalne djelatnosti koji je zadužen za održavanje, naručio je sanaciju, posljednji put 2019. godine. U njihovom resoru je i servisiranja Morskih orgulje kao obaveza teška 250 tisuća kuna svake dvije godine. Posljednji put je to bilo 2020. godine. I danas ta u svijetu najprepoznatljivija instalacija Zadra, izgleda ovako...

Morska orgulje, opjevane kao instalacija koja privlači na milijune turista, sviraju na uzbunu jer su se počele raspadati. Pokazuju to snimke jednog Zadranina koji je jučer tu plivao i ovjekovječio stanje obalnog zida, bolje rečeno raspada graditeljskog djela koje se ne održav, što zbog korone a i zbog toga jer do jučer nije bilo proračuna, javlja 057.info.

Foto: 057.info

Morske orgulje otvorene su 15. travnja 2005., a njihov autor je akademik Nikola Bašić. Vjetar sa jugozapada koji ih ne voli, od tada je par puta izbio teške kamene blokove iz ležišta.

Resor Odjela za komunalne djelatnosti Grada Zadra je zadužen za održavanje i servisiranja Morskih orgulja kao obaveza teška 250 tisuća kuna svake dvije godine. Posljednji put je to bilo 2020. godine. Ali ove godine sve je stalo. A kamoli održavanje skupih arhitektonskih zahvata koji u ovakvom stanju postaju opasne. More je neumoljiva snaga koja razara.

Nitko još nije očistio ni morsku travu sa skalina, a kamoli da je zavirio u more na stanje tog obalnog zida.

Opet se događa neravnoteža na zadarskoj rivi. Više od 50 milijuna kuna prije 20-ak godina utrošeno je uređenje njezinog zapadnog dijela dok je ostatak rive propadao u zapuštenosti.

Sada se on uređuje već treću godinu a ovaj dio se evidentno raspada, ne samo u moru već i kopnenom dijelu instalacije - osobito drvene klavijature, ponekog planeta, rasvjetnih čunjeva. O uništenoj podnoj rasvjeti govori se već godinama.

Nadležne službe prema ovim fotografijama mogu procijeniti da je vrijeme za sanaciju Morskih orgulja.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Modernizira se zadarski Pozdrav Suncu! Prvi donosimo koje će novine sadržavati | | Morski HR
Instalacija koja je uz Morske orgulje nakon 10 godina postojanja postala, može se slobodno neskromno kazati, središnja figura turističkog Zadra, kreće u svoju prvu rekonstrukciju, vrijednu 4
VIDEO Valovi razbili Morske orgulje u Zadru | | Morski HR
Uslijed jakog zapadnog vjetra i snažnih valova Morske orgulje ostale su bez dvije “tipke”, odnosno kamena bloka, a oštećen je i jedan dio obalnog zida. Jedan blok je odvaljen iz leži
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.