2 min. čitanja

MORSKA STRATEGIJA EU: Znanstvenici splitskog instituta objavili važan rad za implementaciju mjera zaštite morskog okoliša

MORSKA STRATEGIJA EU: Znanstvenici splitskog instituta objavili važan rad za implementaciju mjera zaštite morskog okoliša
Foto: Pixabay

Hrvatska, kao članica EU, dužna je poštivati morsku strategiju (Marine Strategy Framework Directive (2008/56/EC) kojom se zahtjeva učinkovito djelovanje u održavanju dobrog stanja morskog okoliša.

Svaka država, sukladno direktivi, trenutno izrađuje program mjera koji bi trebao održavati stanje okoliša na kvalitetnoj razini i ispravljati ono što je bilo loše.

Kako bi mjere stvarno imale učinka bilo je potrebno kreirati metodologiju kojom će se testirati njihova efikasnost. Zato su naši znanstvenici s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, u suradnji s kolegama iz Europe, u sklopu projekata MEDCIS i MEDREGION, dugi niz godina uporno radili na tome. Rezultat rada upravo je objavljen u prestižnom časopisu „Marine policy“.

Ovim radom, izvršne vlasti na razini cijele Europe, imaju na raspolaganju nove alate kojima mogu izraditi smislenije i efektivnije mjere očuvanja morskog okoliša.

Foto: IZOR

Na pitanje kako je došlo do suradnje instituta sa drugim velikim institucijama u Europi, odgovara nam viši stručni suradnik splitskog Instituta, Mišo Pavičić.

– Institut već godinama radi na implementaciji Morske strategije u suradnji s ministarstvom. MSFD je direktiva EU koje države članice trebaju provoditi. Institut obavlja poslove monitoringa morskog okoliša, procjene stanja okoliša (Good environemntal status), te sudjeluje na izradi programa mjera.

Napravio se konzorcij partnera na razini Mediterana i prijavili smo se na poziv za projekte od Europske komisije, DG Environment. Prvo je bio MEDCIS projekt, pa zatim MEDREGION. To su projekti o implementaciji Morske strategije.

Ovaj rad objavljen u časopisu „Marine policy“ je rezultat dijela aktivnosti ta dva projekta – pojašnjava Pavičić.

Kome će sve rezultati vašeg rada koristiti?

– Prije svega donositeljima odluka na razini EU, kao i svim zainteresiranim stručnjacima koji procjenjuju napredak i potencijal individualnih programa mjera na nacionalnom i subregionalnom nivou. Ova metoda može doprinijeti da mjere budu koordiniranije između država članica i više efektivne u zaštiti morskog okoliša – kazuje ovaj znanstvenik s Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Program mjera je dokument Morske strategije koji države članice trebaju donijeti, ukoliko je stanje okoliša loše. U tom slučaju bi se te mjere trebale i primijeniti, kako bi se postiglo dobro stanje okoliša.

J.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.