2 min. čitanja

MORH o ruskim brodovima u Jadranu: "Upoznati smo sa situacijom"

MORH o ruskim brodovima u Jadranu: "Upoznati smo sa situacijom"
Ruska krstarica Varyag - Foto: Wikimedia

Je li hrvatsko Ministarstvo obrane znalo za aktivnosti ruskih i NATO brodova u Jadranu?

- Hrvatska kontinuirano prati i nadzire situaciju i u kontaktu je sa saveznicima i partnerima. Preko Mornaričkog operativnog središta Hrvatska ratna mornarica prati situaciju na Jadranskom moru, poglavito u zoni svoje odgovornosti. To se prije svega odnosi na plovidbu brodova stranih ratnih mornarica.

Temeljem navedenog, Zapovjedništvo HRM-a upoznato je s nazočnošću, to jest, plovidbom brodova Ruske federacije Jadranskim morem. S obzirom na to da nije uočen ulazak brodova u teritorijalno more Republike Hrvatske, nije bilo ni razloga za reagiranja - odgovorili su iz MORH-a za Index.

Vojni analitičar Ivica Mandić: "Nije bilo nikakve prijetnje"

- Nikad nitko nije uspio blokirati nosač zrakoplova pa mislim da kolege iz Italije pretjeruju - izjavio je za Dnevnik Nove TV vojni analitičar Ivica Mandić.

- Ništa posebno neuobičajeno da ratni brodovi dođu i gledaju vježbe druge strane, ovo je na jedan način provokativno u smislu da se dođe tako blizu, ali nekakva prijetnja posebno udarnoj skupini nosača nije - rekao je Mandić.

- Mislim da je ovo skretanje pozornosti s nečega važnog što se događa baš na terenu u Ukrajini - napomenuo je. Potez Rusa na Jadranu naziva glupom operacijom.

"Da su ispalili raketu, bili bi istog trena potopljeni"

- Ti brodovi, kad bi ispalili eventualno nekakvu raketu, tog trenutka bi svi bili potopljeni. Vi se nalazite u jednom uskom moru koje se zove Jadransko i naprosto ste na udaru zemalja članica NATO-a čije obale oplakuje Jadransko more, vi ste u jednom sendviču - rekao je Mandić.

Uvjerava da hrvatske Oružane snage imaju jasnu sliku i Jadrana i ruskih brodova, kao i mogućnost obrane u slučaju ugroze. Podsjeća da ni Truman na Jadranskom moru nije slučajno.

Akrap: "Radi se o uobičajenim aktivnostima"

Sigurnosni stručnjak Gordan Akrap za HRT je rekao da na ovu akciju ne treba gledati previše ozbiljno.

- Radi se o uobičajenim aktivnostima oružanih snaga Ruske Federacije bez obzira na to radi li se o zračnim ili pomorskim snagama koje pokušavaju doći u dodir s NATO-snagama kako bi testirale organizaciju, učinkovitost, mobilnost i sustav zapovijedanja, upravljanja i vođenja NATO-saveza i zemalja članica NATO-saveza u krizama - rekao je Akrap.

Dodao je da takve slučajeve vidimo često na području Baltika, odnosno Sjevernog mora, i Norveške, a sada to vidimo i u Jadranu. Istaknuo je da se to more jako dobro štiti - štite ga Hrvatska, dijelom Albanija te Italija.

Rekao je da je u Jadran, osim četiri broda, ušlo i nekoliko podmornica, ali su one praćene od početka do kraja te odmah vraćene nazad.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

RUSKI RATNI BRODOVI UŠLI U JADRAN! Namjeravali blokirati izlaz američkom nosaču zrakoplova | | Morski HR
Prije tri tjedna brodovi ruske mornarice pokušali su blokirati izlaz američkog nosača aviona Harry Truman iz Jadranskog mora, otkrio je u intervjuu za rimsku La Repubblicu admiral Giuseppe Cavo
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.