Mogu li morske alge postati novo pogonsko gorivo za zrakoplove?

S obzirom da se u današnje vrijeme aktivno traže goriva koja bi mogla biti alternativa fosilnima, sve češće se postavlja pitanje jesu li morske alge dobra ideja i mogu li uopće postati odgovarajuća alternativa.

Istraživanja se provode već deset godina, ali osim utvrđenih prednosti, kao i uvijek, postoje također nedostaci, prenosi MSN.

Kelp se diljem planete već koristi u različite svrhe. Tako u nekim dijelovima svijeta postaje sve važniji izvor hrane i hranjivih tvari, ali se koristi i prilikom procesa proizvodnje hrane.

Osim toga, oporavak prirodnih šuma kelpa mogao bi potaknuti obnovu ekosustava i usporavanje starenja oceana, kažu stručnjaci. No, ističu i da se ne radi o 'čudotvornoj biljci', već o nečemu što treba dobro proučiti prije nego postane stvarnost.

Naime, količine kelpa koje su potrebne da bi se proizvelo gorivo su ogromne. To znači da bi proizvodnja morskih algi s ciljem njihovog pretvaranja u gorivo rezultiralo emisijom ogromne količine ugljičnog dioksida.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Ostatak vode iz prehrambene industrije kao poticaj uzgoju morskih algi | | Morski HR
Göteborg - Sveučilište u Göteborgu provelo je studiju koja je pokazala da je preostala, tehnološka voda iz prehrambene industrije izvrsno gnojivo u uzgoju morskih algi na kopnu. Ne samo da alge rastu