2 min. čitanja

MLJET Povijesni prag Jadrana

MLJET Povijesni prag Jadrana
Foto: NP Mljet

MLJET – “Najnovija arheološka otkrića u kasnoantičkoj palači u Polačama”, bila je tema predavanja ravnatelja Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, dr. sc. Miroslava Katića, u četvrtak, 20. veljače 2020. u Galeriji „Stara skula“ u Goveđarima na otoku Mljetu.

Tijekom zadnjih zaštitnih arheoloških istraživanja u Polačama na otoku Mljetu otkriveni su temelji kula kasnoantičke palače širine 3,6 m, dio termalnog sklopa i velika cisterna za vodu. Palača se do sada široko datirala u vrijeme od 2. st. do 6. st. Pokretni arheološki materijal (keramika, staklo, novac) nađen tijekom istraživanja omogućit će precizniju dataciju objekta i povijesni kontekst njegova nastanka.

Foto: NP Mljet

Termalni kompleks (kupalište) otkriven početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća pružao se od obale do današnje ceste. Ugao iskopane zgrade nađen u kanalu na cesti pokazuje da su terme preuređivane tijekom kasne antike i da su imale topli pod od keramičkih cijevi (tubula) kroz koji je cirkulirao zagrijani zrak. S lijeve strane potoka nađena je velika cisterna s dva unutrašnja kontrafora koja su nosila svod. Cisterna je duga oko 12m, služila je za akumulaciju pitke vode i opskrbu termalnog sklopa vodom. Arheološka iskopavanja jasnije su pokazala vojnu dimenziju kasnoantičke palače u Polačama i njenu kronološku povezanost s termalnim kompleksom. Riječ je o dobro planiranoj jedinstvenoj arhitektonskoj cjelini okrenutoj prema uređenoj luci i morskim putovima između istoka i zapada.

Ova otkrića su izazvala veliko zanimanje lokalnog stanovništva te se po završetku predavanja razgovaralo o daljnjim koracima u očuvanju palače i prezentacije iste posjetiteljima.

Predavanje je organizirala Javna ustanova “Nacionalni park Mljet” s ciljem edukacije i valorizacije kulturne baštine otoka Mljeta.

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.