2 min. čitanja

Mještani uvale na Korčuli odlučili sami financirati obnovu ceste

Mještani uvale na Korčuli odlučili sami financirati obnovu ceste
Foto: Unsplash / Ilustracija

KORČULA - Obnova lokalne ceste i ne bi bila neka velika vijest, ali stanovnici pitoreskne uvale Poplat u blizini Vele Luke odlučili su sami skupiti sredstva i urediti prometnicu od Potirne do njihova mjesta.

Nedavno se sastao Inicijalni odbor grupe građana Poplat s ciljem upoznavanja mještana oko planiranih aktivnosti vezanih za Poplat i Donju Potirnu. Na skupu građana je izabran četveročlani Inicijativni odbor u kojem su Merica Brkanović, Marin Baničević, Edita Šeparović i Mirko Baničević te je zaključeno da je potrebno proširenje i uređenje ceste na relaciji Potirna - Poplat.

Cesta na dionici od Trga svetog Jurja do Poplata je uska i stvara probleme pri mimoilaženju vozila. Osim toga, znatna oštećenja ceste zahtijevaju asfaltiranje pojedinih dionica, rečeno je na skupu, te predloženo pokretanje akcije za asfaltiranje i proširenje ceste na kojoj će biti moguće mimoilaženje dva vozila. Dužina za proširenje iznosi oko 2,4 kilometra i to od Trga svetog Jurja u Potirni do crkve Gospe od Karmena u Poplatu.

I ono što je najzanimljivije jest činjenica da su se dogovorili da se provede akcija za prikupljanja novčanih sredstava i to od ožujka do kraja travnja ove godine. Pri tome je odlučeno da vlasnici kuća i građevinskog zemljišta trebaju uplatiti 840 eura, a vlasnici poljoprivrednog zemljišta i šuma 450 eura, s tim da te uplate mogu biti i u ratama. Ništa naravno nije obavezno, ali u inicijalnom odboru nadaju se da će se svi odazvati i da će prikupiti što više sredstava, piše Južni.hr.

Novac će se prikupljati na računu Općine Vela Luka pod posebnim pozivom na broj tijekom ove godine. Ovisno koliko se sredstava skupi Općina Vela Luka će pripomoći pa bi se asfaltiranje provelo kroz sljedeću, odnosno 2024. godinu. S obzirom da dio zemljišta kojim prolazi cesta pripada Općini Blato, nadaju se i pomoći te općine.

Također je rečeno da se cesta neće širiti na način da ulazi u tuđe parcele već da će se postojeća samo proširiti sa svake strane onoliko koliko je utabana staza.

B.K.

Radovi na projektu ‘Nova luka Korčula - luka Polačište’ idu dalje
KORČULA - Nastavljaju se radovi u luci Polačište - trenutno je u tijeku iskop u čvrstoj stijeni ispod mora te nasipanje obuhvata projekta. Radovi na projektu ‘Nova luka Korčula - luka Polačište’ nastavljaju se po planu. Nova godina je, dakle, započela ‘starim’ projektima, što je u ovom slučaju dois…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.