2 min. čitanja

Mještani Oliba potpisali peticiju – Traže hitno uklanjanje antene za mobitele, postavljene uz školu

Mještani Oliba potpisali peticiju – Traže hitno uklanjanje antene za mobitele, postavljene uz školu
Foto: Boris Kačan

OLIB – Mještani otoka Oliba, njih 90, potpisali su peticiju kojom traže hitno uklanjanje i premještanje antene za mobitele koja je postavljena u samom centru mjesta, na zgradu pošte i neposredno uz školu.

U peticiji koji su poslali Gradskoj upravi Zadra, kojoj taj otok administrativno pripada, te gradonačelniku Branku Dukiću od kojega traže hitnu reakciju, Olibljani kao glavne razloge za micanje antene navode dokazano veću stopu malignih bolesti u zadnjih 10 godina, činjenicu da se nalazi u samoj blizini škole, da je postavljena u središtu mjesta bez građevinske dozvole te njezin “nakaradni izgled”, piše Zadarski.hr.

Antena kilometrima udaljena od mjesta na kojem je predviđena

Uz to, antena je kilometrima daleko od nenaseljenog dijela mjesta na kojem je predviđena prostornim planom, a potpisnici peticije se pozivaju i na odredbu tog dokumenta u kojemu stoji kako je za “antenske prihvate u blizini škola, dječjih vrtića, bolnica sličnih ustanova potrebno poštivati sigurnosnu preventivnu udaljenost od 400 metara”.

Ova priča o antenskom stupu u sred naseljenog otoka nije od jučer, a peticija je samo kulminacija pobune otočana koja traje već godinu dana. U listopadu prošle godine, komunalni redar iz Grada Zadra izvršio je nadzor na Olibu i predao zapisnik u kojemu piše kako je utvrđeno da je na katastarskoj čestici u vlasništvu Hrvatskog telekoma nalazi antenski stup.

“Temeljem Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, a u skladu s glavnim projektom, može se graditi antenski stup elektroničke komunikacijske opreme, uključujući i elektroničko komunikacijsku opremu. Temeljem Zakona o građevinskoj inspekciji, građevinski inspektor obavlja inspekcijski nadzor građenja, provedbe stručnog nadzora, održavanja uporabe građevine… Po članku tog zakona komunalni redari vrše nadzor samo vezano uz građenje i izvođenje radova za koje nije potreban glavni projekt, građevinska dozvola ili neki drugi akt”, stoji u zapisniku koji je poslan na postupanje građevinskoj inspekciji. To je bilo 15. ožujka ove godine.

Je li građevinska inspekcija u ovih sedam mjeseci uopće izašla na teren i ako jest, kakvi su rezultati tog nadzora, upitan je Državni inspektorat u okviru kojega sada djeluje Građevinska inspekcija, piše Zadarski.hr.

Ana Vučetić Škrbić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.