2 min. čitanja

Apel otočana Molata: "Vratite nam stari raspored plovidbe, novi nije prikladan za mještane koji rade!"

Apel otočana Molata: "Vratite nam stari raspored plovidbe, novi nije prikladan za mještane koji rade!"
Foto: Šime Zelić/PIXSELL

Mještani s otoka Molata nezadovoljni su promjenom plovidbenog reda Jadrolinije koji im ne odgovara zbog toga što nije krojen prema potrebama otočana, odnosno onih koji rade do 16:00 sati. Obratili su se našoj redakciji, jer kažu, do sad nisu reagirali odgovorni iz Grada Zadra, koji trebaju poslati zahtjev za izmjenom reda plovidbe i proslijediti ga Agenciji za obalni linijski pomorski promet.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

"Uz više dopisa koji su na vrijeme upućivani Gradu Zadru, a posljednji dopis koji smo dobili od gđe. Paole Vidović ravnateljice Agencije za obalni promet u Splitu, prema njenoj uputi,  obratili smo  se Gradu Zadru s inicijativom za izmjenu reda plovidbe na brzobrodskoj liniji 9403 (Ist – Zapuntel – Brgulje – Molat – Zadar i obratno) na dan 29. svibnja 2024. godine. Predlažemo da katamaran dan prije praznika krene iz Zadra u 17:00 sati, umjesto u 13:05 sati, kao što je to uobičajeno petkom. Također, smo predložili da povratak u Zadar sutradan na praznik bude u 18:20 sati, kao što je to uobičajeno nedjeljom. Ovako je bilo dugi niz godina, što se tiče svih praznika u godini, te su se  mještani osjetili zakinutima zbog novog rasporeda koji im onemogućuje odlazak na otok dan prije praznika i povratak na dan praznika navečer), što je bilo standardno i važno za mnoge mještane  otoka, a tako i stanovnike drugih gradova i mjesta, posjet svojim obiteljima.

Naša inicijativa se temelji na činjenici da Mjesni odbori nisu u mogućnosti pokrenuti ovu promjenu jer im je mandat istekao u prosincu 2022. godine. Stoga ovu inicijativu moraju podnijeti sami mještani.

Zahtijevamo da se vrati prethodni raspored plovidbe s polaskom dan prije praznika u 17:00 sati iz Zadra te povratkom u Zadar dan nakon praznika u 18:20 sati, odnosno ljeti u 20:00 sati. Ovaj raspored bio bi primjenjiv za nadolazeći Dan državnosti, kao i za sve ostale praznike tijekom godine, te želimo izbjeći daljnje podnošenje sličnih zamolbi i inicijativa.

Trenutni raspored, s polaskom iz Zadra u 13:00 sati dan prije praznika, nije prikladan za mještane koji rade do 16:00 sati. Također, polazak na otok na dan praznika u 19:30 sati ne omogućava mještanima dovoljno vremena za boravak na otoku, s obzirom na to da se sutradan moraju vratiti na posao ujutro. Ne može se na otok nikako doći jer nema linije nego samo ta nebulozna navečer na dan praznika u 19.30 sati, prestrašno!

Zaključno, Grad Zadar treba poslati zahtjev za izmjenom reda plovidbe za gore navedeno i proslijediti Agenciji za obalni linijski pomorski promet, kako bi Agencija uputila Jadroliniji Rijeka rješenje o izmjeni reda plovidbe na liniji 9403 za vrijeme praznika, a ovo prema uputi Agencije od strane ravnateljice gđe. Paole Vidović", stoji u pismu kojeg potpisuje inicijativa Mještana otoka Molata.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.