3 min. čitanja

Mještani Arbanasa pred pobjedom? Nakon pobune izborili se za lučicu po vlastitim uvjetima

Mještani Arbanasa pred pobjedom? Nakon pobune izborili se za lučicu po vlastitim uvjetima
Foto: Đani Matešić / Facebook / Ilustracija

ZADAR – Prvi zahvat u zadarskoj Uvali Bregdetti bit će postavljanje pontona radi izmještanja brodica dok se u dijelovima uvale produbljuje dno. Najavljeno je to u javnoj raspravi o prijedlogu UPU Uvale Bregdetti kojim je otklonjena bojazan da u Arbanasima osvane nekakva komercijalna marina: sada je potpuno jasno da će to ostati komunalna lučica u kojoj će svoje brodice moći privezati mještani Arbanasa i svi vlasnici sadašnjih vezova, a kojom će upravljati Županijska lučka uprava, piše Zadarski.hr.

– Najveći dio vezova u lučici imaju mještani Arbanasa i Ričine, a iz jako malog broja primjedbi i prijedloga jasno je da su mještani zadovoljni predloženim planom i da oko toga nitko ne očekuje neke veće probleme. Pismena mišljenja i primjedbe mogu se na gradskom protokolu predati do 20. lipnja i bilo bi dobro da se građani jave jer bude li više konstruktivnih prijedloga, plan će biti kvalitetniji – smatra Zvonimir Rogić, predsjednik Mjesnog odbora Arbanasi.

Rogić je najzadovoljniji činjenicom što će u uvali i dalje ostati „komunalna lučica bez komercijalnih sadržaja, koncesija ili najmova”, a s time se složio i Mjesni odbor.

– To je bio i jedan od naših uvjeta prilikom rasprava o UPU mješovite zone Bregdetti koji je kudikamo veći i obuhvatom i značenjem za naš mjesni odbor. Uređenjem komunalne lučice, ovaj zapušteni dio Arbanasa će dobiti jako puno, a veseli nas i to što su iz Županijske lučke uprave najavili da su sredstva osigurana i da su oni spremni za zahvat. Jedino što još preostaje je zeleno svjetlo Gradskog vijeća, ali, iskreno govoreći, ne vidim nikakav ozbiljan razlog da netko bude protiv toga plana jer su mještani predloženim planom zadovoljni – kaže Rogić.

Planom je predviđeno 150 pontonskih vezova uz mul prema otočiću Klementu i izgradnje dvije školjere. Nasipanjem bi se dobio javni parking s 280 parkirnih mjesta uz zadržavanje postojećeg zelenila, dok bi proširenje postojeće ceste donijelo još 70 parkirnih mjesta. U obuhvatu plana predviđena je jedino montažna gradnja, dok bi postojeće istezalište naraslo sa sadašnjih 500 na 1.200 kvadratnih metara. Sve to, kaže predsjednik Mjesnog odbora, je razlog zbog kojega se ni Mjesni odbor ni mještani ne protive ovom planu.

Mještani Arbanasa su imali velikih i brojnih primjedbi na UPU mješovite zone Bregdetti sumnjajući da bi investicija Zdenka Zrilića mogla zanemariti njihove želje i potrebe. Taj „veliki plan” je u izradi izmjena i dopuna, ali suglasnost oko „malog plana” za komunalnu lučicu u Uvali Bregdetti pokazuje da se nešto ipak promijenilo, piše Zadarski.

– Shvatilo se da mještane i njihove interese i prijedloge nije moguće zanemarivati ili ih ignorirati. Odnos se bitno poboljšao, više nema ingorancije, a preko Mjesnog odbora smo uključeni u sve razgovore. Pratimo što će se sve naći u „velikom planu” i hoće li naši uvjeti biti ispunjeni, napominje Rogić i nastavlja nabrajati sve što je promijenjeno u odnosu na prvobitno zamišljeni plan:

– Bilo nam je važno spriječiti kamionski i tranzitni promet kroz Arbanase i izgraditi kružni tok kod „Podvožnjaka” i u tome smo uspjeli. U tijeku je izrada projektne dokumentacije za komunalno uređenje infrastrukturno krajnje zapuštene Ulice Andrije Kačića Miošića. Radi se i dokumentacija preuređenja Trga gospe Loretske i izgradnje parkirališta kod osnovne škole. Naravno, vidjet ćemo kakav će biti konačan prijedlog kad projektna dokumentacija bude završena, ali važno je što smo do detalja upoznati sa svime što se planira. Dokumentacija bi sljedeće godine trebala biti završena, najavljeno nam je da će 2024. biti osigurana sredstva za otkup zemljišta, te da će izgradnja nogometnog igrališta, staračkog doma i vrtića 2025. godine biti kandidirana za državna i europska sredstva. Na kraju, došlo je i do vizualnih promjena, pa će i zgrade na obuhvatu plana biti manje nego što je prvotno planirano – zaključuje Zvonimir Rogić.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.