2 min. čitanja

Mjesni odbor Ičići: "Plaža Ičići javno je dobro koje koriste mještani i treba ostati u nadležnosti Grada Opatije"

Mjesni odbor Ičići: "Plaža Ičići javno je dobro koje koriste mještani i treba ostati u nadležnosti Grada Opatije"
Foto: Grad Opatija

Članovi Vijeća Mjesnog odbora Ičići u nedavnom su javnom istupu negativno komentirali mogućnost potencijalnog izdavanja koncesije za dio plaže Ičići. Grad Opatija bio je i ranije upoznat s njihovim stavom te ga je prenio i Primorsko-goranskoj županiji koja je ovlašteni davatelj koncesije na pomorskom dobru.

Naime, Grad Opatija, kao ni ostale jedinice lokalne samouprave, nemaju zakonsku ovlast izdavati koncesije, već samo dozvole za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru. Ovlasti davanja koncesija za gospodarsko korištenje pomorskog dobra ima regionalna samouprava, odnosno u ovom slučaju, Primorsko-goranska županija.

Upravo zbog toga je investitor u hotelski kompleks u Ičićima, RIVA’S HOTELS&RESORTS d.o.o., svoj zahtjev za koncesijom za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na dijelu plaže Ičići uputio nadležnoj Primorsko-goranskoj županiji, a ne Gradu Opatiji. Županija, sukladno zakonskim odredbama, nije dužna jedinice lokalne samouprave pitati za mišljenje prilikom izdavanja koncesija, međutim, Primorsko-goranska županija odlučila je ispitati i stav Opatijaca, stoga je zatražila mišljenje Grada Opatije o ovom zahtjevu u veljači ove godine, kazali su iz Grada Opatije.

Gradonačelnik je zatražio da se s očitovanjem pričeka dok se, nakon izbora za mjesnu samoupravu održanih 17. ožujka, ne konstituira Vijeće Mjesnog odbora Ičići, kako bi se o navedenom zahtjevu i ono očitovalo. Po konstituiranju, Grad Opatija zatražio je mišljenje Vijeća Mjesnog odbora Ičići 22. travnja ove godine, a ono je Gradu dostavljeno 13. svibnja.

U svom mišljenju, VMO Ičići iznio je jednaki stav koji su njegovi članovi nedavno ponovili na tiskovnoj konferenciji: da se protive izdavanju koncesije jer smatraju da je plaža Ičići javno dobro koje koriste stanovnici mjesta i lokalnih naselja te smatraju da plaža i dalje treba ostati u nadležnosti Grada Opatije, odnosno u sustavu izdavanja dozvola za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru.

Grad Opatija je, uz odgovor na upit Županije, koji je poslan 16. svibnja poslao i zaprimljeno očitovanje Mjesnog odbora Ičići čime je jasno dano do znanja da se respektira mišljenje navedenog Mjesnog odbora, a samim time i mještana, objasnili su iz Grada Opatije.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.