5 min. čitanja

Misec paške soli pobrao sve pohvale

Misec paške soli pobrao sve pohvale
Foto: Press

PAG - Rujan je bio rezerviran za otok Pag i sva događanja petkom tijekom manifestacije MISEC PAŠKE SOLI. Sad, po njegovom završetku, kad se zbroje dolasci i čuju komentari, može se istaknuti kako je ova manifestacija bila pun pogodak i odličan sadržaj turističkoj posezoni.

Manifestacija je krenula 8.rujna, i svaki petak u tom mjesecu, ukupno 4, imala je različitu temu, a svaka vezana uz sol, more i otok Pag. Kroz jutro se brala sol u poljima soli Solane pag, a kroz popodne su se odvijale različite aktivnosti ovisno o temi dana, a tijekom cijelog dana u prostorima magazina na Rivi mogla se pogledati Stalna izložba solarstva. Ulaz je naravno, na sva događanja bio besplatan.

Prvi petak manifestacije nosio je ime SOL I VINO, a otvorili su ga pripadnici DVD-a Pag koji su odlučili svoj petak započeti u poljima soli Solane Pag. Svakako drugačije od njihova svakodnevnog posla, ali ništa manje uzbudljivo i zahtjevno. Uz stalni postav izložbe solarstva, dijaprojekciju dokumentarnog filma o povijesti solarstva i paških solana, posjetitelji su uživali i u izložbi fotografija otočnih motiva Foto kluba Pag. Gost izlagač bila je tvrtka VINA OTOKA PAGA pa su gosti mogli kušati paški Gegić, bijelo vino autohtone paške sorte grožđa Gegić koja se uzgaja samo na otoku Pagu i bližoj okolici. Vina Gegić nose oznaku HOP, Hrvatski otočni proizvod, a nositelji su i brojnih drugih priznanja. Osim vina Gegić, posjetitelji su mogli kušati i Paški vermut te crno vino Tramontana, također nagrađivana pića. Djeca su taj dan imala svoj program pa su tako uživala u interaktivnom predstavljanju slikovnice Solinarka i Kulik – priča o soli. Slikovnica nosi oznaku HOP te oznaku originalnog suvenira Grada Paga.

SOL I SIR bio je naziv drugog petka manifestacije MISEC PAŠKE SOLI. Uz vino i sol, sir je bio važan proizvod s kojim su otočani othranili generacije svojih obitelji, a udruženi sol i sir bili su saveznici u proizvodnji na daleko poznatog Paškog sira. Gost tog petka bila je Paška sirana, najstarija sirana na otoku Pagu. Osim nadaleko poznatog i najvažnijeg proizvoda Paškog sira, sirana proizvodi još desetak sireva od ovčjeg i kravljeg mlijeka. Dalmatinac i Pramenko – miješani sirevi, Mediteraneo - sir s kaduljom, Paprenjak – sir s paprikom, Trapist, Primorac, Pagus – kravlji sirevi, mladi kravlji sir Paprenjak i sir s tartufima, a osim sireva proizvode i ovčju i kravlju skutu te sirne namaze. Paški sir isto nosi oznaku HOP, ZOI (Zaštićena oznaka izvornosti), a dobili su i brojne nagrade na prestižnim svjetskim natjecanjima. I ovaj petak održala se radionica, ovaj put s temom filcanja vune, Nikol Jakopić Donadić, koja od neugledne i grube vune paške ovce izrađuje predivne umjetnine. Tehnikom suhog filcanja i ručnim vezom izrađuje slike s lokalnim motivima suhozida, masline, mora te lagan i prozračan nakit veselih boja i unikatnih detalja. U poljima soli ovaj petak bila su djeca, 2. i 3. razreda Srednje škole Bartula Kašića s Paga koja su se uključila u aktivnost žgribanja soli kako su to radili stari otoka Paga. Ne treba posebno naglasiti kako im se svidjelo naučiti novu vještinu i doživjeti otočno blago, SOL, na poseban i nov način.

3. petak ove manifestacije tema je bila SOL I KULTURA pa je tako u „Ćakulaonici“, prof. Ivo Fabijanić održao predavanje naziva „Boli li nas više kad na ranu stavimo sol ili papar?“ ne aludirajući na bol nego na upotrebu i usporedbu ove dvije imenice, a muškarci i žene prisjećali su se svojih predaka koji su ili žgribali sol ili je ručno čistili od komadića odignute blatne podloge. Branje soli tijekom jutra održalo se po svom planu uz dodatak radionice suhozidne gradnje udruge Dragodid.

Posljednji, 4.petak manifestacije MISEC PAŠKE SOLI bio je šlag na kraju ove manifestacije. U jutarnjim satima, u poljima soli Solane Pag, žene su se okušale u poslu rezerviranom za muškarce, žgribanju soli, a tijekom dana održan je i prvi Sajam paških rukotvorina i otočnih proizvoda pred magazinom soli kraj Solara. Domaći stanovnici kao i posezonski gosti znatiželjno su razgledavali štandove, raspitivali se o proizvodima, a zadovoljni osmjesi izlagača govorili su o dobroj trgovini. Moglo se tu naći nakita s motivom paške čipke, suvenira od keramike, od naplavina, od vune, tekstilni proizvodi, organska kozmetika, paški domaći proizvodi, likeri, vino, sir... svo blago ovoga otoka našlo se na jednom mjestu. Klapa „Galijot“ svojim nastupom i odličnom atmosferom, zatvorila je MISEC PAŠKE SOLI.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.