1 min. čitanja

Ministarstvo za traganje i spašavanje nabavlja 9 novih gumenjaka

Ministarstvo za traganje i spašavanje nabavlja 9 novih gumenjaka
Foto: Arhiv / Ilustracija

Vlada je na posljednjoj sjednici donijela Odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u 2023. i 2024. godini za sklapanje Ugovora o gradnji gumenih brodica sa stakloplastičnim dnom.

Naime, za projekt izgradnje devet (9) gumenih brodica sa stakloplastičnim dnom proveden je otvoreni postupak javne nabave te je odabrana ponuda tvrtke RIS MARINE d.o.o. s ponuđenom cijenom od cca 11,2 milijuna kuna (s PDV-om).

Predviđena dinamika isporuke novih plovila je dvije brodice u 2023. te sedam brodica u 2024. godini.

Plovila većinom zastarjela, prosječno su stara više od 20 godina!

Podsjetimo kako Služba traganja i spašavanja na moru (SAR, Search and Rescue) u ovom trenutku raspolaže s ukupno 34 plovila (4 broda i 30 brodica). Plovila su većinom zastarjela (prosječna starost veća od 20 godina), bez mogućnosti djelovanja u svim vremenskim uvjetima.

U razdoblju od 6 godina planirana je obnova čitave flote sa 9 gumenih brodica sa stakloplastičnim dnom duljine trupa do 8,5 metara, 15 stakloplastičnih brodica duljine do 10 metara, 8 aluminijskih brodica duljine do 15 metara te 2 broda duljine do 25 metara.

Nabavkom ovih plovila bitno će se unaprijediti služba sigurnosti plovidbe i zaštite mora od onečišćenja. Nova će plovila biti bitno boljih maritimnih sposobnosti, smanjit će se prosječna starost flote kao i područje koje će pokrivati svako pojedino plovilo, dok će se brzina reakcije zahvaljujući novim plovilima odvijati u okviru „zlatnog sata“.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.