4 min. čitanja

Ministar Erlić u posjetu Gradu Pagu: "Pag za svoje kapitalne projekte već ima riješenu projektnu dokumentaciju"

Ministar Erlić u posjetu Gradu Pagu: "Pag za svoje kapitalne projekte već ima riješenu projektnu dokumentaciju"
Foto: MRRFEU

PAG - Ulaganja u otoke u proteklim godinama rekordna su gledajući zbirno sve otoke u Hrvatskoj. Ulaganja su nikad veća, a Vlada Republike Hrvatske i nadležna ministarstva nastavit će snažno podupirati razvoj i život na otocima, poručio je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić koji je jučer posjetio Grad Pag.

Ministar se susreo s gradonačelnikom Antom Fabijanićem i njegovim suradnicima kako bi razgovarali o EU sredstvima koja su na raspolaganju za realizaciju projekata iz novog financijskog okvira za razdoblje 2021. – 2027.

Gradonačelnik Paga je ovim putem istaknuo nekoliko projekata koji su stanovnicima grada od velike važnosti.

- Prije svega, želim zahvaliti ministru Erliću na današnjem posjetu. Imali smo konstruktivan razgovor tijekom kojeg smo se dotakli važnih projekata za našu zajednicu. Pag ima savršene predispozicije za daljnji rast i napredak, a danas smo, kao i svaki put dosad, od ministra i stručnih službi Ministarstva dobili dobre savjete kako bismo željene projekte što kvalitetnije pripremili i aplicirali, a potom i realizirali uz pomoć EU fondova. Tu posebno želim istaknuti projekt 'Magazini soli', onaj u starom gradu, te u Srednjoj školi Bartula Kašića koja je jedinstvena upravo po obrazovnom smjeru za zanimanje čipkarice i tu tražimo potpore za daljnji razvoj. Magazini soli su naše kulturno dobro i jedna od naših najvrjednijih imovina grada, te oni trebaju obnovu od temelja do krova i u tom programu Grad Pag je osmislio da bi oni imali svoju turističku i poduzetničku svrhu. Zasad su napravljena 3 projekta od ukupno 8. Treći projekt je u samom starom gradu, za njega smo napravili dokumentaciju i dobili građevinsku dozvolu i sada tražimo pravi smjer razvoja - rekao je gradonačelnik Ante Fabijanić.

Ministar Erlić je istaknuo kako su EU fondovi važna poluga razvoja za Grad Pag, ali i za cijelu Hrvatsku. Grad Pag je i dosad koristio sredstva EU fondova, uz realizaciju oko 8 milijuna eura u mandatu Vlade, a riječ je o različitim investicijskim projektima – od energetske obnove srednje škole, pretovarne stanice, infrastrukturnih  i drugih projekata. Naglasio je da je ovo važan trenutak jer se Hrvatska nalazi u fazi kada kreće cijeli niz natječaja iz EU fondova i važno je da se jedinice lokalne samouprave, gradovi, općine i županije, na vrijeme i kvalitetno pripreme.

- Drago mi je da smo bili u mogućnosti sugerirati koji su to pravci djelovanja za pripremu projektne dokumentacije kako bi imali što bolje rezultate. Kada govorimo o Gradu Pagu, osim EU sredstava, moramo spomenuti i ulaganja iz Programa razvoja otoka koji se realizira putem ovog ministarstva, a riječ je o ulaganjima u dječje vrtiće, biciklističke staze, škole i drugo. Sada smo fokus stavili na nove projekte koji su kapitalni, važni za Grad Pag, i koji njegovim stanovnicima mogu ponuditi dodatnu dimenziju. Tu prije svega mislim na Magazine soli koji su neodvojiva, identitetska cjelina otoka Paga. Ono što je iznimno dobro i što je prednost Grada Paga, u kontekstu realizacije projekata, je što su uspjeli riješiti svu projektnu dokumentaciju i što su riješeni svi vlasnički preduvjeti - kazao je Šime Erlić.

- Mislim da su na dobrom putu i da smo identificirali minimalno 2 izvora na koja bi se mogli prijaviti. Što se tiče srednje škole, to je također ključan projekt i na tu smo temu proveli već niz sastanaka. I za njega smo analizirali nekoliko natječaja koji su sada aktualni, jedan iz NPOO-a koji je vezan za srednje škole, a postoji i drugi natječaj razvojnog karaktera iz sredstava za otoke.

Ministar je istaknuo da su ulaganja u otoke u proteklim godinama rekordna gledajući zbirno sve otoke u Hrvatskoj. Ulaganja su nikad veća, a Vlada RH i nadležna ministarstva nastavit će snažno podupirati razvoj i život na otocima.

- Zato smo razvili novi pristup, za koji nismo vidjeli da postoji još negdje na razini Europske unije, i uz pomoć EU fondova osigurali posebnu omotnicu sredstava samo za otoke. Radi se o 150 milijuna eura, od čega za otoke Zadarske županije ide 25 milijuna eura, isključivo za razvojne projekte u kontekstu zelenog, digitalnog i infrastrukture u koju se ulaže na otocima. To je važan mehanizam jer je dugoročan i stvara pretpostavke novoj liniji financiranja za otoke i u budućnosti - zaključio je ministar.

Nakon sastanka ministar je sa suradnicima posjetio Samostan Benediktinki Sv. Margarite te Srednju školu Bartula Kašića gdje im je prezentirano umijeće izrade jedinstvene paške čipke koja se nalazi na listi zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske, a uvrštena je i na UNESCO-ovu listu nematerijalnog kulturnog dobra.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.