2 min. čitanja

Ministar Butković u radnom posjetu Trpnju i Korčuli

Ministar Butković u radnom posjetu Trpnju i Korčuli
Foto: Dinko Franotović

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, g. Oleg Butković, u pratnji zastupnika u Hrvatskom saboru, g. Branka Bačića, župana Dubrovačko-neretvanske županije, g. Nikole Dobroslavića, gradonačelnice Grada Korčule, gđe Nike Silić Marojević, člana Uprave ACI d.d., g. Josipa Ostrogovića, predsjednika Uprave ACI d.d., g. Kristijana Pavića i brojnih drugih uzvanika, posjetio je luku Trpanj u kojoj su završeni radovi u okviru projekta rekonstrukcije dijela luke otvorene za javni promet. Nakon toga uslijedio je obilazak gradilišta projekta nove luke Korčula – Luke Polačište. Kraj ovog radnog posjeta završio je u novoobnovljenoj ACI marini Korčula.

Prilikom ovog radnog posjeta potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, g. Oleg Butković, istaknuo je važnost jednog od najvećih projekata u lučkoj infrastrukturi, a to je Luka Polačište. Jedan od ukupno pet projekta koji se u Dubrovačko-nertvanskoj županiji sufinanciraju europskim sredstvima.  

Foto: Dinko Franotović

- U hrvatsku lučku infrastrukturu pokrenut je veliki investicijski ciklus. Točnije, danas se ulaže oko 2 milijarde kuna u projekte obnove luka i izgradnju novih luka, kako europskim, tako i nacionalnim sredstvima. Rekonstrukcija lukobrana u ACI marini Korčula jedna je od nacionalnih investicija - kazao je Butković.

Ministar je čestitao Upravi ACI-ja koja je imala smjelost i hrabrost da realizira projekt rekonstrukcije. Zaključio je da se na hrvatskoj obali trenutno događa renesansa, a nju predvodi upravo Dubrovačko – neretvanska županija.

Jedan od projekata koji čine dio te renesanse upravo je spomenuta rekonstrukcija korčulanske ACI marine koja je tijekom protekle dvije godine doživjela potpunu transformaciju; obnovljen je lukobran, postavljena nova električna i vodovodna infrastruktura, hidrantska mreža te unaprijeđen WiFi pristup internetu. Glavni lukobran dug je gotovo 300 metara te u sezoni osigurava glavninu vezova, a njegova rekonstrukcija značajno je pojačala stabilnost i sigurnost ove luke nautičkog turizma što je i bio najvažniji cilj. Omogućena je bolja zaštićenost uslijed nepovoljnih vremenskih utjecaja, ponajprije jakih sjevernih vjetrova.  

Foto: Dinko Franotović

Dodatno, budući da se marina nalazi u neposrednoj blizini gradskih zidina te je i sama jedna od žila kucavica grada, lukobran je obložen kamenom čime se marina u potpunosti uklopila u vizualni identitet grada. U narednim je godinama predviđeno oblaganje kamenom srednjega gata te obalnoga platoa, čime će marina poprimiti potpuno novu vizuru.  Cjelokupna marina tako će na kraju biti obložena kamenom te će se savršeno uklopiti u jadranski otočni biser, predivnu Korčulu.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.