2 min. čitanja

Milanović odbija imenovanje novog/starog šefa Obalne straže

Milanović odbija imenovanje novog/starog šefa Obalne straže
Foto: MORH / Ilustracija

Saga oko korištenja državnih stanova od strane visokopozicioniranih članova državnih institucija ide dalje. Predsjednik države odbija ponovno imenovanje komodora Milana Blaževića zapovjednikom Obalne straže RH, koji navodno ne želi van iz državnog stana.

Vlada je na zatvorenoj sjednici 10. prosinca prošle godine usvojila prijedlog odluke da komodor Milan Blažević ostane zapovjednik Obalne straže. Prijedlog je upućen uredu predsjednika Republike, no tamo je naišao na zid.

Kako javlja Novi list Blažević je na čelu Obalne straže odradio četverogodišnji mandat, a u Vladi su htjeli da mu se mandat produlji za još dvije godine te da ta odluka stupi na snagu 1. siječnja. Prema Zakonu o Obalnoj straži Republike Hrvatske, glavnog zapovjednika »imenuje i razrješava predsjednik Republike Hrvatske na prijedlog Vlade«. No predsjednik Zoran Milanović to još nije odobrio pa Obalnom stražom sada upravlja zamjenik, kapetan bojnog broda Zoran Medvidović.

Komodor Blažević u statusu je časnika koji je stavljen na raspolaganje, a ako tijekom tri mjeseca ne bude negdje raspoređen, po sili zakona prestaje mu služba u Oružanim snagama nakon čega bi trebao biti umirovljen. Novi list doznaje kako se i kod Blaževića pojavio određeni problem s korištenjem državne nekretnine.

Ispostavilo se da Blažević koristi dva stana koja je dobio od države, odnosno Oružanih snaga, te da odbija izaći iz jednog stana dok mu se ne dopusti da drugi otkupi. Blaževića se, inače, spominje kao osobu s besprijekornom karijerom. Na dužnost zapovjednika Obalne straže došao je 2017. godine s pozicije načelnika Stožera – zamjenika zapovjednika HRM-a.

Diplomirao je na Mornaričkoj vojnoj akademiji u Splitu, a na početku Domovinskog rata napušta Jugoslavensku ratnu mornaricu i priključuje se Zboru narodne garde. Po ustrojavanju Hrvatske ratne mornarice bio je oružni časnik na raketnoj topovnjači »Kralj Petar Krešimir IV«, zamjenik zapovjednika na raketnoj topovnjači »Šibenik«, a od 1997. do 2006. i zapovjednik raketne topovnjače »Kralj Dmitar Zvonimir«, odakle je prešao na mjesto načelnika Katedre topničko-raketnog oružja na Hrvatskom vojnom učilištu.

Završio je i Zapovjedno stožernu školu, Vojno diplomatsku školu, kao i američku Mornaričku ratnu školu u Newportu (SAD).

No čovjek s besprijekornom vojnom karijerom naišao je na barijeru kada je u pitanju ponovno imenovanje na čelo Obalne straže. Što je razlog tomu, zasad nije poznato. Novi list podsjeća kako je ovo još jedna posljedica jako loših odnosa Vlade i predsjednika Republike, koji su se strmoglavili nakon što je ministar obrane Mario Banožić prošle godine iznenada umirovio brigadira Burčula, za kojeg je načelnik Glavnog stožera Robert Hranj predložio produljenje mandata za dva mjeseca.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.