3 min. čitanja

MILANOVIĆ IZDAO NAREDBU: “Zabranjuju se preleti vojnih zrakoplova iznad Zagreba i svih gradova u Hrvatskoj!”

MILANOVIĆ IZDAO NAREDBU: “Zabranjuju se preleti vojnih zrakoplova iznad Zagreba i svih gradova u Hrvatskoj!”
Foto: Ured Predsjednika

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović danas popodne dao je zapovijed načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiralu Robertu Hranju kojom se najstrože zabranjuju preleti vojnih zrakoplova iznad Zagreba i svih drugih gradova u Hrvatskoj, objavio je Ured predsjednika.

Predsjednik Zoran Milanović naložio je načelniku Glavnog stožera OSRH da se odmah istraži i utvrdi odgovornost za uznemiravanje građana Zagreba, dodaju.

– Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović danas popodne dao je zapovijed načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiralu Robertu Hranju kojom se najstrože zabranjuju preleti vojnih zrakoplova iznad Zagreba i svih drugih gradova u Hrvatskoj. Predsjednik Milanović naložio je načelniku Glavnog stožera OSRH da se odmah istraži i utvrdi odgovornost za uznemiravanje građana Zagreb.

Foto: MORH

Predsjednik je ranije sudjelovao u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku na obilježavanju 30. obljetnice osnutka i djelovanja 93. Krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na kojem je, osvrnuvši se na nedavni pad vojne letjelice u Zagrebu, istaknuo važnost protuzračne obrane.

– Incident, koji se pukom srećom nije pretvorio u katastrofu, od prije nekoliko dana kada je na naš glavni grad Zagreb palo strano tijelo, pokazuje koliko je obrana važna. Pokazuje da kada čak i nisi u stanju neke stvari spriječiti, ipak moraš učiniti sve da do njih ne dođe. Naprosto da bi bio miran“, poručio je predsjednik Milanović. Ponovio je potrebu za ulaganjem u protuzračnu obranu. „Moja poruka i želja, zahtjev je da se u hrvatsku protuzračnu obranu, pored onoga što je odlučeno da se nabavlja, stječe i usvaja – što pozdravljam – da se nabave i neki sustavi i to vrlo brzo, koji nam jamče veću mirnoću – rekao je Milanović.

Foto: MORH

– Apsolutna zaštita ne postoji i nitko je nema. Ali neke stvari se mogu napraviti naprosto zato da bismo bili čiste savjesti i obraza pred svojim građanima i obiteljima, gradovima, selima i zavičajima da smo napravili sve. U ovom trenutku nismo napravili sve i potpuno sam uvjeren da hoćemo u sljedećem kratkom razdoblju, da se ovakve stvari više nikada ne bi ponavljale – poručio je predsjednik Milanović dodavši kako sada nema smisla tražiti krivca za koje je uvjeren da ih niti nema u hrvatskim redovima.

– Hrvatska država i Vlada, hrvatska ukupna politička javnost, oni koji odlučuju o novcu, proračunu moraju biti svjesni, i vjerujem da jesu svjesni, koliko su ovo važne stvari i koliko je – kada se dogodi ono što ne želite da se dogodi – kasno za okretanje iza sebe i za traženje izgovora i za traženje krivca. Stvari treba promišljati i raditi unaprijed – zaključio je Predsjednik.

Foto: MORH

Osim Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske na svečanosti su nazočili državni tajnik u Ministarstvu obrane RH i izaslanik ministra obrane RH Branko Hrg, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec i zapovjednik 93. krila HRZ-a brigadir Krešimir Ražov.

Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.ž

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Plenković na nosaču Charles de Gaulle – Rafalei i MIG-ovi nadlijeću Hrvatsku
Šef NATO-a demantirao Banožića i Plenkovića: “Letjelica nije bila naoružana”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.