1 min. čitanja

Migrantski priljev na Mediteranu: Četiri države se pobunile i traže novi sustav

Migrantski priljev na Mediteranu: Četiri države se pobunile i traže novi sustav
Foto: Pixabay/Ilustracija

Italija, Grčka, Malta i Cipar osudili su u subotu sustav upravljanja migracijama u Europskoj uniji prema kojem one snose nerazmjeran teret i traže pomoć Europske komisije.

Te četiri zemlje “prvo su tlo Europske unije na koje ulaze migranti i one moraju snositi najteži teret migrantskog priljeva na Mediteranu, u skladu s međunarodnim obvezama i propisima Europske unije”, navode ministri unutarnjih poslova Italije, Malte, Cipra te grčki ministar za migracije u zajedničkoj deklaraciji objavljenoj u Rimu.

Podsjećaju na angažman Europske unije iz lipnja u Luxembourgu o uvođenju “dobrovoljnog mehanizma solidarnosti” koji treba omogućiti premještaj i preseljenje 10.000 osoba svake godine u druge zemlje članice EU iz onih država u koje su ušli. Rezultat provedbe tog angažmana “razočarava”, navode četiri mediteranske zemlje.

“Mehanizam je spor”, a brojka 10.000 premještaja nije ostvarena i ona je “tek mali dio nezakonitih dolazaka migranata tijekom godine”, navode.

Te četiri zemlje koje su zbog svog geografskog položaja prve na udaru migrantskog priljeva, već godinama traže da se uvede sustav obveznog premještaja i preseljenja migranata.

U očekivanju novog sporazuma o upravljanju migracijama “koji bi bio učinkovit, pravedan i trajan” četiri ministra pozivaju na “hitnu i nužnu raspravu o tome kako bolje koordinirati operacije spašavanja na Mediteranu” tako da brodovi nevladinih udruga koji spašavaju migrante poštuju propise.

Države pod čijom zastavom plove brodovi nevladine udruge koji spašavaju migrante trebaju stoga preuzeti punu odgovornost za njih, poručuju.

Izjava je slijedila nakon spora između Italije i Francuske koji je kulminirao u petak kada je brod s 230 migranata pristao u francuskoj luci Toulon jer mu je Italija odbila dopustiti pristanak.

- Pozivamo Europsku komisiju i predsjedništvo da donesu potrebne mjere za tu raspravu - navode, prenosi N1.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.