2 min. čitanja

Mića Mikulna i paljenje blagdanske rasvjete - Uvod u svečanosti od Barbarine do Lucine

Mića Mikulna i paljenje blagdanske rasvjete - Uvod u svečanosti od Barbarine do Lucine
Foto: Općina Kostrena

KOSTRENA - Kostrena Sv. Barbara s Kućom kostrenskih pomoraca od 1. do 4. prosinca, postat će središnje mjesto svih događanja. Centar kulture Kostrena organizator je Miće Mikulne programa za djecu proizašlog iz tradicijske manifestacije povodom blagdana sv. Nikole.

Treće izdanje Miće Mikulne održat će se u nedjelju 3. prosinca od 13 do 17 sati na Trgu sv. Barbare, na natkrivenoj terasi ispred Narodne čitaonice u Sv. Barbari. Program će se nastaviti svečanim paljenjem blagdanske rasvjete i prve adventske
svijeće u 17 sati. Mića Mikulna zanimljivim će sadržajima približiti najmlađima blagdansku čaroliju i dio bogate kostrenske povijesti kroz njima bliske i drage likove poput omiljenog sveca djece - sv. Nikole.

Foto: Općina Kostrena

Osim u igri i zabavi, najmlađi će sudjelovati i u sajanju, starom pomoračkom običaju međusobnog pomaganja u zajednici i potaknuti ih da budu osjetljivi za potrebe drugih. Ovoga puta u Kostreni će se „sajati“ za kupovinu uređaja za "palčiće" koji mjeri razinu kisika u krvi i pulsa, potreban Odjelu za intenzivno liječenje novorođenčadi Kliničkog bolničkog centra Rijeka.

Miću Mikulnu zaključit će ono što osobito veseli najmlađe – paljenje prve adventske svijeće i blagdanske rasvjete koja će ove godine u Kostreni biti raskošnija nego prijašnjih godina s više obuhvaćenih lokacija.

Posjetitelji će se na Mićoj Mikulni moći zasladiti fritulama i ugrijati toplim
čajem ili kuhanim vinom. Dok djeca provode vrijeme na predstavama i radionicama, roditelji mogu razgledati Kuću kostrenskih pomoraca koja će tog dana biti otvorena od 13 do 17 sati.

Radionice za djecu namijenjene su uzrastu iznad 4 godine, a prijave se mogu izvršiti na licu mjesta. Svi programi su besplatni, a informacije o Mićoj Mikulni mogu se pronaći na mrežnoj i Facebook stranici Centra kulture Kostrena, na stranicama Turističke zajednice općine Kostrena i na portalu općinskog lista Naša Kostrena.

Apostolat mora Riječke nadbiskupije zajedno s gradovima i općinama vezanim uz pomorsku tradiciju u nedjelju 3. prosinca organizira hodočašće u Svetište sv. Nikole u Kraljevicu. Pri povratku se brodovi hodočasnika uobičajeno zaustave u Kostreni, a ove će godine posjetiti Kuću kostrenskih pomoraca.

Kostrena u ponedjeljak, 4. prosinca slavi Barbarinu. Svete mise služit će se u crkvi sv. Barbare u 10 i u 18 sati, a nakon mise druženje će se nastaviti uz topli čaj, kuhano vino i fritule. Na Barbarinu će Kuća kostrenskih pomoraca biti otvorena od 17 do 20 sati.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.