2 min. čitanja

Meliorirani krš pretvaraju u najveći obiteljski vinograd u jednoj cjelini na Korčuli

Meliorirani krš pretvaraju u najveći obiteljski vinograd u jednoj cjelini na Korčuli
Foto: Agrotourism & Winery Zure

KORČULA - Čestici od 5 hektara, na kojoj je već posađeno 33.000 trsova, obitelj Batistić-Zure priključuje još 1,2 hektara. Kada završe, bit će to najveći obiteljski vinograd u jednoj cjelini na Korčuli.

Koliko je zahtjevan posao bio u pitanju, najbolje opisuje činjenica da je sve posađeno ručno. Položaj Defora u Lumbardi na kojemu je vinograd nema mogućnost pristupa mehanizaciji pa se sadilo uz pomoć ručne bušilice za zemlju. Ručno se umetala loza, a isto tako obavljalo i zatrpavanje rupa s prikladnim alatkama.

Naime, čestici od 5 hektara na kojoj je već posađeno 33.000 trsova, obitelj Batistić-Zure priključuje još 1,2 hektara. Ove godine posađeno je 0,6 ha tog nimalo jednostavnog melioriranog krša, a preostali dio u planu je iduće godine, prenosi Agroklub.

Svemu je prethodilo projektiranje vinograda koje je povjereno stručnjaku prof.dr.sc. Bernardu Kozinu s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Ivan Batistić kaže da bilo važno svaku radnju obaviti kako treba kako ne bi došlo do erozije i da trsovi opstanu.

Foto: Agrotourism & Winery Zure

Na tih 1,2 hektara trebalo bi biti posađeno do 7.500 trsova, a naglasak je na pošipu koji im se ondje pokazao jako dobar. Sveukupno, dakle, plan je na tom položaju imati 40.000 trsova od čega već sada imaju posađeno 19.000 trsova grka, 3.000 pošipa te 10.000 crnih sorti - cabernet, merlot, plavac mali..

Otac Bartul nikada ništa ne prepušta slučaju jer su dobra priprema i poštivanje struke neizostavni, kako navodi. Premda sam nije vinogradar ili vinar već profesionalni ribar, 20 godina slušao je preporuke enologa, a onda kada su braća Ivan i Marko diplomirali - prepustio im posao.

Ivan je, naime, završio diplomski studij na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, smjer Vinogradarstvo i vinarstvo, a Marko preddiplomski studij Vinogradarstva i vinarstva u Poreču.

Inače, obitelj Batistić-Zure bavi se profesionalno proizvodnjom grožđa i vina od 1996. godine, godišnje proizvedu 25.000 boca s tim da imaju 7-8 različitih etiketa, a nadaju se da će s novim trsovima povećati proizvodnju na 30.000 boca.

Međutim, tradicija bavljenja poljoprivredom, uz vinogradarstvo i maslinarstvo, povrćarstvo, ribarstvo te stočarstvo, u Lumbardi je duga oko 600 godina koliko je stara i sama loza obitelji.

Na parceli od 10 hektara, od čega će oko 6,5 činiti vinograd, još 2011. kada je i obavljena melioracija zemljišta Hrvatskih šuma koje im je dano u koncesiju na 50 godina, na tri su hektara podigli 500 stabala maslina, ali i voćnjak s oko 200 raznih voćki.

- Konfiguracija terena podsjeća na mjesec ili asteroid, pa smo se u nekim trenucima osjećali kao astronauti - opisao je uz šalu Ivan zahtjevan posao kojeg su obavili, no koji ih, kako su planirali, čeka i iduće godine.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.