Medvjed uništava košnice, ponekad i cijele pčelinjake

Buzeštinom i obroncima Ćićarije hara medvjed - u zadnjih desetak dana u pet navrata je oštetio dvadesetak košnica u tri različita pčelinjaka.

U zadnjih desetak dana medvjed je u pet navrata oštetio dvadesetak košnica u tri različita pčelinjaka, kod Pašutići i Ročkog Polja na Buzeštini i u Brgudcu na obroncima Ćićarije, prenosi Glas Istre.

Pčelinjak u Brgudcu pohodio je dva puta - najprije je oštetio jednu košnicu, a proteklog vikenda doslovno razrušio cijeli pčelinjak, svih petnaestak košnica pčelara Borisa Ivančića iz Brgudca, člana Pčelarske udruge Buzet.

U prva četiri napada stradala je po jedna košnica, a u zadnjem je Ivančiću u Brgudcu uništen cijeli pčelinjak, pa u Pčelarskoj udruzi razmišljaju predložiti članovima da mu pomognu, daju pčele i vrate pčelinje zajednice u normalu.

Ne možda u onom broju koje je imao, ali barem pola, navodi predsjednik Pčelarske udruge Buzet Dejan Blažević i dodaje da je moguće da se medvjedi više ne spuštaju s Ćićarije, već se brlože i na području Buzeštine, kao i da u ovom slučaju nije riječ o jednom medvjedu, već više njih.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Medvjed svakodnevno u selu, nedavno bio u pčelinjaku lokalnog OPG-a
MIROŠI - OPG Šarar ima stotinjak društava, međutim posao im remeti neželjeni posjetitelj. Medvjed im je nedavno prevrnuo košnice, ali još je gore što svi u selu žive u strahu zbog njegovih svakodnevnih posjeta. U obitelji Šarar tradicija bavljenja pčelarstvom postoji minimalno 160 godina, vjerojatn…