3 min. čitanja

Medvjed svakodnevno u selu, nedavno bio u pčelinjaku lokalnog OPG-a

Medvjed svakodnevno u selu, nedavno bio u pčelinjaku lokalnog OPG-a
Foto: Unsplash

MIROŠI - OPG Šarar ima stotinjak društava, međutim posao im remeti neželjeni posjetitelj. Medvjed im je nedavno prevrnuo košnice, ali još je gore što svi u selu žive u strahu zbog njegovih svakodnevnih posjeta.

U obitelji Šarar tradicija bavljenja pčelarstvom postoji minimalno 160 godina, vjerojatno i više, no ne može se potvrditi, tvrde supružnici iz sela Miroši kraj Grižana.

Na Maru Šarar, suprugu vlasnika OPG-a Tihomira, naišli smo u kaštelu Drivenik dok je na štandu izlagala svoje proizvode. Pitali smo kako ide posao, a ona nam se požalila na probleme s medvjedom, piše Agroklub.

Naime, tjedan dana prije razgovora dogodio se incident s inače redovnim posjetiteljem njihove okućnice. No, ovoga puta su ostali bez šest košnica iako je pčelinjak ograđen električnim pastirom.

- To se dogodilo prvog svibnja pa možemo reći da smo imali jednu sasvim drugačiju proslavu nego inače - pokušala se našaliti sugovornica, iako joj nije nimalo bilo do šale. Prijavili su događaj lovačkom društvu, ali ne vjeruju, kaže, da će im šteta biti nadoknađena.

- Prošle noći je opet bio do kuće, no ograda ga je zadržala. A znamo da je bio jer smo ujutro našli porazbacane košnice koje nisu unutar ograde. Nije napravio veću štetu - nastavlja.

Viđaju medvjeda i po danu

Mara kaže da susjedi medvjeda viđaju po danu iznad svojih kuća te smatra da bi lovačko društvo hitno trebalo nešto poduzeti.

- Ljudi se boje, a on je postao gotovo svakodnevni posjetitelj sela - ističe.

Ispričala je da su ona i suprug kao mladi bračni par otišli 'trbuhom za kruhom', ali su se vratili živjeti u zaleđe Crikvenice, na suprugovu djedovinu. U pčelarstvo su krenuli sa samo dvije košnice, no polako su rasli pa danas imaju stotinjak društava.

Sele ih u zaleđe Novog Vinodolskog i u Gorski kotar tako da u svojoj ponudi imaju medun i šumski med. Prodaju i druge proizvode na bazi meda - propolis, pelud, kombinaciju propolisa i peluda, vosak, likere, medicu i drugo.

- Proizvodnja ovisi o godini. Prošle godine je do srpnja bilo sve u redu, ali tada je došla velika suša i situacija je općenito bila jako loša - opisuje Mara. Ovoga proljeća su primjetili da je mnogo pčela ili uginulo ili su jako oslabile.

Situacija s pčelama ove godine nije obećavajuća

Kakva će u konačnici ove godine biti situacija s medom, ne zna, jer je ožujak bio topao i pčele su se razišle. Zatim je zahladilo i, kako je već napomenula, dosta pčela je uginulo.

- Nije obećavajuće - zabrinuto će.

Iskusna pčelarica kaže da veliku pažnju pridaje pakiranjima jer je na ovom području najveća potražnja u turističkoj sezoni, a turiste lijepo upakirani proizvodi posebno privlače. Godinama ljeti drži štand u Selcu kod hotela Slaven, dok u drugim periodima godine imaju stalne domaće kupce.

- Kupci imaju povjerenje u naše proizvode, a mi to povjerenje nastojimo opravdati - kazala je. Supružnici inače sve rade zajedno, jedino Mara sama pakira, ne da mužu blizu, govori uz smijeh.

Blanka Kufner

PROČITAJTE JOŠ:

Kod Umaga viđen medvjed!
U blizini Umaga, kod naselja Vilanija, viđen je medvjed. Medvjed je uočen na cesti koja vodi prema kamenolomu kod Vardice. “Viđen medvjed kod Vardice blizu Vilanije kod kamenoloma!!! Javite svima koje znate da tamo idu u šparuge, opasno je izuzetno!!! Oprez ljudi, nije šala!!!”, javlja Radi…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.