2 min. čitanja

MEĐUNARODNI PROJEKT TEMPUS Virtualna izložba o revitalizaciji lučke baštine u Rijeci

MEĐUNARODNI PROJEKT TEMPUS Virtualna izložba o revitalizaciji lučke baštine u Rijeci
Rijeka – Foto: Tempus

RIJEKA – U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka predstavljen je međunarodni projekt Tempus i virtualna izložba Revitalizacija lučke baštine.

O važnosti sudjelovanja Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka u europskim projektima koji prepoznaju i valoriziraju industrijsku baštinu i na njoj stvaraju nove prostore društvenih aktivnosti govorila je Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije. Nikolina Radić Štivić, ravnateljica Muzeja predstavila je ulogu Muzeja u projektu Tempus, a projekt, njegove ciljeve, postignuća i tijek rada na projektu predstavio je Nikša Mendeš, muzejski savjetnik, kustos Odjela za povijest pomorstva.

U sklopu međunarodnog projekta Tempus koji se provodi na tri pilot područja u Italiji i Hrvatskoj dostupna je virtualna izložba Protoci (Fluxes) posvećena povijesti luka Rijeke, Ravenne i Solina.

Izložba ističe povijesni aspekt razvoja luka i njihov utjecaj na okruženje u raznim epohama, a posjetitelji će stjecati znanja o komercijalnim, proizvodnim i slobodnim aktivnostima vezanim uz život luka. Ovom se izložbom, između ostalog, želi potaknuti poduzetnike da prepoznaju gospodarski potencijal kulturne baštine i ostvare svoje poduzetničke ideje povezujući prošlost i sadašnjost.

Na izložbi Protoci (Fluxes) razvoj i povijest riječke luke predstavljen je kroz četiri protoka – protok robe, tehnologije, ljudi i kulture. Kroz ta se četiri aspekta može sagledati veličina i važnost lučkog središta, njegova evolucija te naposljetku i perspektiva. Ta četiri temeljna pojma, daju jasan prikaz razvoja luke, industrije i grada.

Projekt Tempus – TEMporary USes as start-up actions to enhance port (in)tangible heritage okuplja devet partnera iz Hrvatske i Italije s ciljem regeneracije urbanih lučkih područja, poštujući kulturnu baštinu i običaje zajednice.

Vrijednost projekta iznosi 2.706.920,00 eura od čega 85% bespovratnih sredstava sufinancira Europska unija kroz prekogranični program suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014 – 2020. Projekt se realizira u razdoblju od 1. siječnja 2019. do lipnja 2022. godine.

Primarni cilj projekta TEMPUS je testiranje eksperimentalne metodologije regeneracije zapuštenih urbanih lučkih područja, stvaranjem dugoročnih strategija baziranih na kulturi i zajednici. Zahvaljujući integriranoj socijalnoj aktivaciji, kulturnoj valorizaciji i uključivanju zainteresiranih dionika, Tempus će na određeno vrijeme reaktivirati tri pilot lučka područja (Ravenna, Solin, Rijeka) s ciljem iniciranja implementacije dugoročnih regeneracijskih strategija.

Cilj je i povezati partnerske gradove s njihovim lukama i stvoriti novi prostor društvenog života koji će poticati kreativno poduzetništvo, kao i poduzetničke inicijative u kulturi i turizmu. Dugoročno, projektom se želi potaknuti gospodarski razvoj na temelju valorizacije skrivene materijalne i nematerijalne baštine luka, uključujući arheološku pozadinu i prirodni kontekst, počevši kroz aktivnosti privremene upotrebe.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

VIRTUALNA IZLOŽBA Urbana obnove lučke baštine u Jadranskom moru u sklopu međunarodnog projekta Tempus
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.