2 min. čitanja

Matić izvjestitelj EU za novu Uredbu o obnovi prirode: "Posebno sam zabrinut za situaciju na moru u Hrvatskoj!"

Matić izvjestitelj EU za novu Uredbu o obnovi prirode: "Posebno sam zabrinut za situaciju na moru u Hrvatskoj!"
Fred Matić

Eurozastupnik Fred Matić, izvjestitelj Socijalista i demokrata bit će zadužen za novu Uredbu o obnovi  prirode unutar EU-a. Gubitak flore i faune diljem Europe nastavlja se zabrinjavajućom brzinom, a  glavni razlog je i dalje ljudski faktor uz sve brže klimatske promjene. Nova, ambiciozna Uredba  naslanja se na europsku Strategiju o bioraznolikosti za 2030., kojoj je glavni cilj zaštititi 30% šuma i  mora unutar EU-a, a postavljeni ciljevi obnove prirode bit će pravno obvezujućiza sve države članice.

Proširiti zaštitu po uzoru na područje Jabučke kotline

- Posebice me brine situacija u Hrvatskoj, i to na moru, jer se ne mičemo s mrtve točke. Stoga ću i  dalje nastaviti inzistirati da se u Jadranskom moru proširi mreža područja ograničenog ribolova po  uzoru na područje Jabučke kotline. To područje je dokaz kako mjere utječu na brzinu oporavka  morskog ekosustava ako se pokaže volja - broj oslića, kozica i škampi narastao je dva do tri puta u  odnosu na prijašnje stanje - napominje Fred Matić.

Moguća su i druga rješenja za Jadran koja bi zadovoljila trenutačno postavljene ciljeve, a ne bi imala  negativan utjecaj na naše ribare koji su ionako u problemima zbog trenutačnog stanja cijena plavog  dizela i poremećaja tržišta. Dugoročno održiva i trenutačno nužna ideja je da se naš cijeli isključivi  gospodarski pojas proglasi zaštićenim morskim područjem.

Cilj je zaštititi više od 30% morskog područja

Tim potezom bi zakonski zaštitili 30% i više morskog područja i zadovoljili dogovorene obveze.  Očuvali bi i revitalizirali morski ekosustav, budući da su najveća mrijestilišta pridnenih populacija  riba i drugih morskih organizama otvorenog mora upravo na tom području, a ionako je prirodni  smjer kretanja tih morskih organizama prema hrvatskom priobalju. Iskoristili bi financijska sredstva  iz novog Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu (2021. - 2027.) predodređena za  proširenje zaštićenih morskih područja.

Ribari bi i dalje nastavili nesmetano loviti na mjestima gdje  to inače čine jer 94% naše flote čine male brodice koje ne love unutar isključivog gospodarskog  pojasa jer im je predaleko i samim time financijski neisplativo, a ujedno i zabranjeno pomorskim propisima koji ne dozvoljavaju tim plovilima toliko udaljavanje od obale.

Moramo nastaviti raditi na ostvarivim, opipljivim politikama koje će nam olakšati obnovu  ekosustava. Upravo to i jest cilj ovog dokumenta koji će omogućiti državama hitno djelovanje i  početak obnove prirode na temelju obvezujućih ciljeva koji se već mogu mjeriti i pratiti.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.