2 min. čitanja

Masline ipak ne mogu bez vode

Masline ipak ne mogu bez vode
Foto: Boris Kačan

Ne ponovila se ova maslinarska godina, a sve smo učinili kako triba. Lipo smo nakon berbe maslina prošle godine, masline pognojili osnovnim gnojivom, odrezali u debelo, namazali zaštitnom pastom, poprskali bakrom i pustili ih na miru. U rano proljeće, dodali smo dušika i proveli rezidbu na nožice – „škarenje“, piše kolumnist Sinaj Bulimbašić za časopis Maslinar .

Kao predizborna kampanja

Zabrstilo je, kao nikad do tada, a mi smo se sjetili stare težačke proverbe da je brst kao i predizborna kampanja političara, puno obećaje, a na kraju malo ili ništa daje. I tako je i bilo. Suša i plodovi su zakržljali, ostali mali, a visoke i dugotrajne temperature nisu dozvolile razvoj štetnika i bolesti. I šta smo onda falili, ako smo sve učinili po zanatu i kako Bog zapovida?

Nije bilo vode!

Jer maslina transpiracijom prenosi otopljenu hranu (gnojivo) iz zemlje preko korijena, stabla, grana i grančica u list, ali u isto vrijeme, zahvaljujući vodi, biljka regulira i vlastitu temperaturu, te omogućuje hlađenje. Manjak vode u tlu ima negativan utjecaj na fotosintezu u plodu – sakupljanje ulja i respiraciju, odnosno razinu ugljikohidrata biljke. Stablo masline, starosti desetak godina, tijekom jedne godine prometne preko tisuću litara vode.

Eto to smo mi i priroda ove godine falili.

Maslini treba voda tijekom cijele godine, a kod nas u priobalju ima je u dovoljnoj količini od listopada do veljače, donekle u ožujku i rujnu, ali od travnja do kolovoza nema je ni za lijek. A upravo u to vrijeme voda joj je najpotrebnija, jer u sušnoj godini, kao što je bila ova, za jedno navodnjavanje rodnoj maslini, potrebno je 200 litara vode, a pod pretpostavkom da suša traje tri mjeseca i da je treba zaliti svakih 15 dana, samo za jednu maslinu potrebno je tisuću litara vode.

“Ne isplati se”

I upravo ovogodišnja intrada, zorno nam je pokazala da smo maslinu jako dobro pripremili, ali nije bilo vode. Plodovi su bili mali, smežurani, velike koštice, plodovi i lišće je povremeno otpadalo, gotovo da i nije bilo porasta mladica, ali i na mjestima i sortama primijetili smo i sušenje pojedinih grančica.

I što sada? Jednostavno – potrebno je masline navodnjavati!

Voda je za budući razvoj hrvatskog maslinarstva neophodna, jer za ekonomsku isplatljivost uzgoja maslina, uza sva nastojanja, bez navodnjavanja nećemo biti konkurentni i jednostavno ćemo doći do onoga „ne isplati se uzgajat masline“.

Hrvatska, koja je vodom jedna od najbogatijih država, a priobalje na čijem se prostoru dnevno neiskorišteno u more ulijevaju na tisuće kubika pitke vode, je žedna i oskudna za navodnjavanje poljoprivrednih kultura. Potrošnju vode skupo plaćamo, ali uz to ogromni su nameti i raznorazne naknade za zaštitu vode, za održavanje sustava vodoprivrede, za odvodnju…

I zato, pozivam saborske zastupnike iz priobalja, bez obzira na stranačku pripadnost, da se zauzmu za jeftiniju vodu maslinarima.

Sinaj Bulimbašić

PROČITAJTE JOŠ:

Koja su ljekovita svojstva lista masline?
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.