2 min. čitanja

Maslinarska zadruga tuži državu zbog “tihe nacionalizacije” zemljišta

Maslinarska zadruga tuži državu zbog “tihe nacionalizacije” zemljišta
Foto: Boris Kačan

Manjak kiše i pojava štetnika umanjili su urod samoniklih lunjskih maslina, o kojima brine Maslinarska zadruga Lun s otoka Paga. Spomenuto ulje zbog toga ove godine neće ići na najveće svjetsko ocjenjivanje kvalitete maslinovih ulja na NYIOOC 2022. u New Yorku. No čini se da je tamošnjim maslinarima to zasad najmanja briga.

Ono što zadrugari ističu kao trenutačno najveći problem je neriješeno pitanje vlasništva nad zemljom na kojoj rastu samonikle masline. Naime, iako su maslinari vlasnici stabala, nisu i vlasnici zemljišta na kojem se nalaze rodna stabla, piše Agroklub.

Foto: Vrtovi Lunjskih Maslina/Facebook

Nakon ukidanja kmetstva sredinom 19. stoljeća Lun, koji je tada bio pod lokalnom upravom Raba, dobio je područje maslinika. Plodovita stabla upisivana su u zemljišne knjige, svaka maslina dobila je svog vlasnika, dok su zemlja i ispaša bile zajedničke u vlasništvu mjesta Lun kao zemljišne zajednice. Sredinom 90-ih provedena je, kažu zadrugari, tiha nacionalizacija nakon što su se na zemljište uknjižili Grad Novalja i Republika Hrvatska.

Zadrugari su tu “novost” doznali tek za vrijeme Sanaderove vladavine te 2013. nakon što je donesen Zakon o poljoprivrednom zemljištu, u kojem je izrijekom navedeno da će država svoje zemljište stavljati u funkciju putem javnog natječaja najboljem ponuđaču.

Foto: Vrtovi Lunjskih Maslina/Facebook

– Tek tada nam je postalo jasno ‘u što je igra’, da područje maslinika i to onaj najatraktivniji dio, gdje su Vrtovi lunjskih maslina, a radi se o 70 do 80 hektara, može biti dodijeljeno nekom tajkunu, prodano ili dano u koncesiju za betonizaciju i apartmanizaciju, a ne za bavljenje maslinarstvom – ispričao je predsjednik Maslinarske zadruge Lun Želimir Badurina.

Zbog toga su, kaže, pokrenuli tužbu kojom traže da se zemljište vrati u posjed određenom dijelu lokalnog stanovništva koji baštine to vlasništvo.

U međuvremenu, Grad Novalja im je prema sporazumu koji su kao tužitelji supotpisali, priznao sve tužbene zahtjeve na osnovu čega su pokrenuli postupak za uknjižbu u dijelu maslinika površine otprilike 50 hektara. Zadruzi je prema istom sporazumu vraćeno i upravljanje projektom Vrtova lunjskih maslina. Maslinari su spremni i da im država ponudi zemlju u dugogodišnji zakup.

Dok kolektivni i sudski procesi traju, siguran novac koji su kao zadruga mogli povući iz EU fondova za zaštitu samoniklih maslina ide nekome drugome. Samo iz bespovratnih sredstava kroz program ruralnog razvoja dosad su mogli povući milijunske iznose.

No bez upisa u ARKOD sustav lunjski maslinari ne mogu konkurirati čak ni za nabavku lovki za maslinine muhe što se ove godine također financira iz IAKS mjere 10.1.12 u iznosu 293 eur/ha što u potpunosti pokriva trošak lovki.

Inače, Lun je malo primorsko mjesto na najsjevernijem rtu otoka Paga i jedna od tri svjetske lokacije s velikim brojem stabala divlje masline Olea Oleaster Linea.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.