1 min. čitanja

MASLENICA Dva mosta i malo bure

MASLENICA Dva mosta i malo bure
Foto: Ivan Čorić

MASLENICA - Fotografija zadarskog fotografa Ivana Čorića dva Maslenička mosta iz pomalo drugačijeg kuta upravo i vizualno dočarava zašto se jedan od ova dva mosta, onaj na autocesti A1 često zatvara.

Maslenički most (zvan i "Stari Maslenički most" kako bi se razlikovao od "novog" obližnjeg betonskog mosta na autocesti A1) lučni je čelični most preko Novskoga ždrila na Jadranskoj magistrali. Nalazi se između dvaju naselja – Posedarja i Maslenice. Dug je 315 m, a nalazi se 55 m iznad mora. Dovršen je krajem 1960., a pušten je u promet u siječnju 1961. Srušen je 21. studenoga 1991. godine u Domovinskom ratu. Obnovljen je i pušten u promet 2005. godine u nešto većim dimenzijama od prijašnjeg.

Oko 1,5 km sjevernije je izgrađen novi most preko kojeg prolazi autocesta A1. Ovaj armiranobetonski je lučni most iznad Novskog ždrila prevodi obe trake autoceste A1, na dionici Maslenica - Zadar 1. Most ima ukupnu dužinu 377,60 m, širinu 20,40 m, a rasponski sklop iznosi 350 metara. Rasponsku konstrukciju čini luk raspona 200 m, čime se svrstava među veće ovakve mostove u svijetu. Nalazi se između dvaju naselja – Ždrila i Rovanjske. Most je 8. travnja 1997. svečano pustio u promet tadašnji predsjednik Franjo Tuđman.

"Dva mosta i malo bure", naziv je fotografije Ivana Čorića, koja najbolje dočarava kakva je to podvelebitska bura...

J.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.