3 min. čitanja

Makarska zabranjuje višestambenu gradnju - jeli ovo početak kraja betonizacije Jadrana ili obični spin?

Makarska zabranjuje višestambenu gradnju - jeli ovo početak kraja betonizacije Jadrana ili obični spin?
Foto:Facebook (Grad Makarska)

MAKARSKA - Pošast apartmanizacije, betonizacije, iseljavanja mladih koji ne mogu priuštiti svoj kvadrat i "silovanja" naše obale možda će napokon "puknuti", a trend se okrenuti ka nečem puno prihvatljivijem. Ili je možda sve pusta priča?

Da naši obalni gradovi tijekom zime žive puno mirnijim životom nego preko ljeta nije neka tajna. Netko će reći kako su ljeta postala toliko "izreklamirana" i masovna da nam se i zime čine samotnije, no koliko god dalmatinski gradovi zimi bili uspavani ništa ne opravdava njihovo pretvaranje u "gradove duhova" u kojima mladi ljudi ne mogu pronaći svoje mjesto pod suncem, iliti kvadrat stana, ako im netko od obitelji nije isti ostavio u nasljedstvo.

Betonizacija , apartmanizacija i "trka za lovom" svakako pridonose nasilnoj promjeni slike čitavih gradova uz more, kontra svih zdravorazumskih pravila, kontra ekološke svijesti, a o kolapsu komunalne infrastrukture, koja svu tu silnu gradnju ne može pratiti, ne treba ni trošiti riječi. Ili možda baš treba!

Makarska predvodnik promjene?

Kako god bilo, u Makarskoj će naime od petka do daljnjeg biti zabranjena višestambena gradnja, kao i etažiranje aparthotela, navodi Večernji list.

Gradonačelnik je obrazložio takvu odluku neodrživim stanjem dodajući da je izmjena prostornog plana, koju je odobrilo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, najbitnija odluka makarske gradske vlasti u proteklih nekoliko desetljeća! Radi se kaže doslovno o spasu samog grada.

- To znači kako, nažalost, možemo očekivati nastavak gradnje i u godinama nakon donošenja izmjena prostornog plana iz 2020. godine jer su u pitanju stare dozvole, koje, po zakonu, ne možemo mijenjati. Službe nemaju izbora, već postupiti po slovu zakona, ali tu podvlačimo crtu i više neće biti izdavanja novih dozvola. Na vrhuncu sezone, Makarska ima 2,2 posjetitelja po stanovniku, a procjena je kako postoji 10.000 neprijavljenih komercijalnih ležajeva te 1000 dovršenih stanova u kojima nitko nikada nije živio ni boravio! Ovdje je riječ o našim ljudima. Mladi nam napuštaju grad jer je cijena kvadrata nevjerojatno skupa, a nikada se nije više gradilo. Problem visoke cijene kvadrata za mlade obitelji nećemo riješiti gradnjom novih stanova, već stavljanjem izgrađenih u funkciju građana, umjesto ilegalnog bogaćenja - izjavio je gradonačelnik Makarske Zoran Paunović i dodao kako  je zbog preizgrađenosti u pitanju opskrba vodom, električnom energijom, javna odvodnja i prometovanje gradom...

Dok čovjek čita izjavu gradonačelnika Makarske probudi mu se nada kako je i u drugim gradovima uz more moguće zaustaviti uništavanje ljepote i života u ime profita.

Istinska briga ili politički spin?

No, prelistavanjem društvenih mreža i ostalih medija moguće je doći i do objava koje istog tog makarskog gradonačelnik prozivaju predvodnikom ekocida koji, kako pišu, koristi zabranu buduće višestambene gradnje kao sipino crnilo za devastaciju makarske plaže i sportsko rekreacijske zone Peškera.

Optužuje ga se, konkretno, da planira betonizaciju ove sportsko rekreacijske zone i devastaciju plaže! Priča od ranije nikako ne ide s ovom, pa se prirodno zapitati tko tu govori istinu i zaista želi dobro? Ili tko kome preko medija "uvaljuje" priču?

Prema pisanju portala Mega-media.hr gradonačelnik Makarske ovim svojim projektom uklanja i izmješta dječje igralište, vježbalište na otvorenom, veliki maslinik, spomenuk Tuđmanu te potencijalno veslački klub i pomorsko sportsko ribolovno društvo. Mijenja ih garaža na 3 kata, prvi red do mora i 5 zgrada od kojih najveća ima preko 100 m dužine. Da bi se sve ovo sprovelo, bit će potrebna kažu sječa i nekih stoljetnih stabala.

Pišu nadalje kako je pravovremeno puštanje u javnost plana zabrane višestambene gradnje prouzročilo je stampedo građevinskih investitora koji "hvataju zadnji vlak" i koji su po hitnoj proceduri svaku rupu, brdo i plac stavili u svrhu izgradnje. Oboreni su tvrde rekordi po broju izdanih dozvola, a tek se treba legalno izgraditi još najmanje 10.000 stambenih jedinica! Mamutice upozoravaju - niču na sve strane. A Paunovića se optužuje da će u ime izgradnje garaže uništiti i makarsku plažu. Događa li se ovdje borba protiv betonizacije, ili brzinska betonizacija pitanje je sad?

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.