5 min. čitanja

Makarska uvodi red u staroj jezgri: "Birtije s nadstrešnicama plaćat će 400 eura za kvadrat, ako se ne prilagode!"

Makarska uvodi red u staroj jezgri: "Birtije s nadstrešnicama plaćat će 400 eura za kvadrat, ako se ne prilagode!"
Foto: Index.hr

MAKARSKA - Nakon zaustavljanja divlje gradnje i apartmanizacije, gradska vlast u Makarskoj krenula je s uvođenjem reda u staroj gradskoj jezgri. Uklanjaju nadstrešnice ugostiteljskih objekata koji su godinama zaklanjali vizuru starog grada plastičnim i staklenim dijelovima.

Ugostitelji će morati ukloniti postavljene konstrukcije i prilagoditi se istom izgledu. Prema dizajnerskom rješenju, moći će imati samo otvorene terase s tendama uz pročelje gradske jezgre, dvostrešnim slobodnostojećim tendama ili suncobranima. Oprema mora biti jednobojna te isključivo s nazivom objekta bez reklamnih sadržaja, piše Index.hr.

Ugostitelji nezadovoljni. "Kasno su nas obavijestili"

Dio ugostitelja nije najsretniji s novom odlukom gradske vlasti. Iako većina nije željela javno izaći s problemima, požalili su se da nisu na vrijeme obaviješteni, zbog čega imaju dodatne troškove. Naime, tvrde kako su nedavno imali veće troškove zbog uređenja terase koje će sada morati ukloniti i ponovo plaćati nove.

Ugostitelj Goran Šumelj vlasnik je dva objekta koja imaju oko 200 kvadrata javne površne pokrivene nadstrešnicom. Odluci se ne protivi, ali kaže kako ih je gradska vlast trebala prije obavijestiti. Iako su na početku godine znali za odluku, kaže da su izgled, odnosno dizajnersko rješenje čekali još mjesec dana.

Ugostitelj Goran Šumelj vlasnik je dva objekta koja imaju oko 200 kvadrata javne površne pokrivene nadstrešnicom. Odluci se ne protivi, ali kaže kako ih je gradska vlast trebala prije obavijestiti. Iako su na početku godine znali za odluku, kaže da su izgled, odnosno dizajnersko rješenje čekali još mjesec dana.

- Problem je trenutak u kojem su to odlučili napraviti. Kasno su nas obavijestili. Čekali smo da znamo što ćemo staviti i odlučili su se za tende iz 80-ih godina. Promijenit ćemo ih, ali se bojim da neću stići do roka jer još uvijek čekam ponude tvrtki, a gdje je još postavljanje.

Ovo je trebalo prije tražiti od nas kako bi se stigli pripremiti. Sve se to dešava pred sezonu kada se mi bavimo nedostatkom radnika i drugim problemima - smatra ugostitelj Šumelj.

Kvadrat "plastenika" plaćat će 400 eura

Iz Grada kažu kako su rokove pomaknuli do početka lipnja, a oni koji to ne naprave, morat će plaćati veće namete. Odnosno, godišnje će kvadrat javne površine za terase prilagođene dizajnerskom rješenju plaćati oko 130 eura, dok će oni kojima ostaju stare terase za kvadrat morati izdvojiti 400 eura, piše index.hr.

Šumelj očekuje kako će na investiciju novih tendi potrošiti 50 tisuća eura, a čekaju ga i nove instalacije, pa smatra kako će se taj iznos još povećati.

"S probijanjem rokova taj iznos će biti još veći. U tom trenutku nećemo plaćati nove tende, nego veći godišnji najam u iznosu od oko 60 do 80 tisuća eura. Ali ćemo opet dogodine morati uložiti u nove tende tako da ne možemo pobjeći od tog troška. Imamo gubitke sa svih strana.

Kad bih i dobio nove tende do lipnja, mi nećemo moći raditi deset dana dok se one ne postave. Mojih dvadeset radnika će tada morati stajati doma i neće moći raditi u sezoni. Ako uđemo u sezonu, onda mi je gotovo. Plaćat ću veći najam pa ću iza sezone promijeniti tendu."

Gradonačelnik: Priče da nisu znali su izmišljotine

Gradonačelnik Zoran Paunović smatra kako trenutne nadstrešnice narušavaju izgled stare gradske jezgre i mediteranskog grada. O izmjenama kaže kako su komunicirali već po dolasku na vlast 2021. godine.

"Nije istina da nismo na vrijeme komunicirali s ugostiteljima. Čim smo krenuli s izmjenama, sastali smo se s njima i razgovarali. Mislim da je to bilo krajem 2021. ili početkom 2022. godine. Ove priče da nisu bili upoznati su izmišljotine i laži.

Ako zadrže trenutne terase, najam je skuplji jer smo povećali porez. Najam kvadrata od 400 eura je destimulirajuća mjera koju smo donijeli kako bi se terase uklonile", kazao je gradonačelnik te dodao kako kroz tri godine kreću s obnovom rive, zbog čega će ugostitelji svakako morati ukloniti trenutne terase koje ne zadovoljavaju uvjete, piše index.hr.

"Izgleda kao romsko naselje"

Nakon trideset godina odzvonilo je tzv. plastenicima, a građani smatraju kako je bilo krajnje vrijeme da se u ovo turističko odredište uvede reda.

"Drago mi je zbog toga što izgleda kao romsko naselje i podržavam uvođenje reda kao i kod apartmanizacije. Zbog toga nam je cijena kvadrata jako visoka i ne možemo si priuštiti stan u našem gradu. Sve nam to jako šteti jer te apartmane kupuju stranci i oni stoje prazni", mišljenja je Nikolina.

Makaranin Srđan smatra kako samo zaustavljanje gradnje nije najbolje rješenje te da treba naći sredinu jer grad živi od turizma.

"Živim okružen s toliko gradilišta i to je jako teško. I naravno da to utječe na kvalitetu života, kao i turizma u našem gradu. Posebno je teško i mladima koji nemaju šansu za kupnju vlastite nekretnine zbog cijena. Nered nam je i ovdje na rivi s nadstrešnicama kafića. Treba uskladiti izgled svih objekata da nam grad dođe do izražaja."

"Makarska se prekomjerno izgradila, to nigdje nema. Ovo je sramota. Ovdje živim šezdeset godina i to je bio divan grad dok ga nije upropastila lokalna vlast. Iako su sad zabranili izgradnju, vjerujte mi, ispod stola radi novac i sve se može", smatra Ljubo Starčević.

"Oni se iživljavaju na glupostima"

Ne odobravaju svi poteze gradske vlasti. Mnogi su se složili kako se izgradnja treba usmjeriti, a ne zaustaviti kao i da se sa svim odlukama krenulo prekasno.

- Sve se moglo riješiti boljim upravljanjem gradom. Nisu smjeli nabiti tisuću stanova u brdo, nego su to trebali bolje rasporediti i omogućiti ljudima da mogu graditi gdje je primjereno. Ovo je sramota za grad kako izgleda nakon ove gradnje. Ova uprava ne može ništa napraviti. Već je kasno - smatra građanin koji je dodao kako je uklanjanje nadstrešnica još jedna suluda ideja gradske vlasti

- To je tradicija u Makarskoj i nitko neće sjediti vani na buri ili kiši ako nije zaklonjeno. To je trebalo svesti na normalnu mjeru kao što je trenutno sada. Ne vidim nijedan primjer koji je van regula. Oni se iživljavaju na glupostima.

Dugogodišnje loše upravljanje gradom, kažu, koštalo ih je svih problema. Od izgradnje i loše infrastrukture do prisvajanja svakog kutka mjesta dovelo je do trenutnog stanja. Smatraju kako je dalmatinsko mjesto izgubilo dušu. U srcu sezone ne odlaze na plaže jer rijetko mogu pronaći mjesto. No, sve češće razmišljaju o prodaji nekretnine i promjeni adrese jer ih tu, kažu, više ništa ne drži, piše index.hr.

Lukrecija Žderić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.