2 min. čitanja

Makarska pomaže svojim srednjoškolcima jednokratnom uplatom roditeljima na račun

Makarska pomaže svojim srednjoškolcima jednokratnom uplatom roditeljima na račun
Foto: Grad Makarska

MAKARSKA - Grad Makarska će prijevoz srednjoškolaca koji nastavu pohađaju van Makarske ubuduće sufinancirati uplatom jednokratne potpore na račun roditelja.  

Na taj način će im bit isplaćeno 25% iznosa kojeg je država odredila kao cijenu karte i to za svih šest mjeseci 2023. godine. Država sufinancira 75% propisanog iznosa, a radi se o 1.610,00 kuna po učeniku koji putuje u Omiš i 1.903,00 kune za učenika koji putuje u Split.  

- Kako bismo što brže isplatili potporu za sufinanciranje roditeljima koji su već kupili karte i koji će ih i dalje kupovati, izmjene odluke o socijalnoj skrbi bit će hitno usvojene na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, a roditelji će putem internetske stranice Grada Makarske i lokalnih medija biti obaviješteni o predaji zahtjeva za isplatu ove potpore - javljaju iz Grada Makarske.

Razlog zbog kojeg je Grad Makarska odlučio prekinuti praksu potpisivanja ugovora o sufinanciranju prijevoza sa Prometom Makarska d.o.o.  jest taj  što prijevoznik za 49 makarskih učenika koji svakodnevno koriste prijevoz do srednje škole ne odobrava nikakav popust na redovnu cijene karte, iako se radi o više od 11 tisuća karata u razdoblju od 6 mjeseci!

- Smatramo da je cijena koju Promet naplaćuje monopolska, a ne tržišna, s obzirom da je jedini prijevoznik čije usluge linijskog prijevoza mogu koristiti naši srednjoškolci - navode iz Grada.

Sunfinanciranje prijevoza srednjoškolaca, prema ugovoru koji se potpisivao prethodnih godina,  dijelio se između RH, Grada i prijevoznika na način da je država sufinancirala 75% od cijene koja je propisana uredbom dok su ostatak od 25%  dijelili Grad Makarska koji je pokrivao 15% te prijevoznik sa 10%. Razliku između cijene koju je kao limit za sufinanciranje odredila država i cijene koju naplaćuje prijevoznik plaćali su 50% Grad Makarska,50% Promet.

Unatoč tome što je država povećala propisane cijene za 20 %, Promet Makarska nastavio je s povećanjem svojih cijena tako da su troškovi sufinanciranja za Grad Makarsku porasli sa 162 tisuće na 300 tisuća kuna. Ugovor prema kojem Promet opet u bilo kojem trenutku može podići cijene, čime se iznos sufinanciranja automatski povećava, neprihvatljiv je za Grad kao stranu koja na nikakav način ne može utjecati na iznos koji će u konačnici doći na naplatu.

- Zbog svega navedenog smo odlučili prekinuti dosadašnju suradnju s Prometom i donijeti drugačiju odluku o sufinanciranju prijevoza srednjoškolcima na način da se dogovoreni iznos od 25% cijene koju je odredila država roditeljima uplaćuje direktno na račun - stoji u priopćenju Grada Makarske.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.