1 min. čitanja

Makarska obilježava dan svetog Klementa, zaštitnika grada

Makarska obilježava dan svetog Klementa, zaštitnika grada
Foto: Osman Čatić / Facebook

MAKARSKA - Makarska danas obilježava dan svog zaštitnika sv. Klementa mučenika, zaštitnika grada i biskupije. Večeras u 18,00 sati u crkvi sv. Marka svečanu svetu misu predslavit će mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj a brojni vjernici sudjelovat će u tradicionalnoj procesiji sa svečevim moćima Kačićevim trgom.

Foto: Grad Makarska

Ovogodišnja proslava svetkovine sv. Klementa mučenika, zaštitnika grada Makarske i nekadašnje Makarske biskupije koja se 21. studenoga u gradu pod Biokovom obilježava još od početka 18. st., tradicionalno je počela trodnevnicom u katedrali Sv. Marka 18. studenoga.

Večernju misu prvog dana trodnevnice predvodio je don Mislav Šaškor, župnik župe Kraljice mira, a drugog dana propovijedao je don Boris Vidović, prof. na KBF-u u Split.

Prema stoljetnoj tradiciji posljednjeg dana trodnevnice koju je predvodio don Mato Brečić, duhovnik bogoslova u Splitu, otvorena je raka sa svečevim moćima, a u predaji ključeva groba uz članove Župnog pastoralnog vijeća sudjelovao je i gradonačelnik Zoran Paunović.

Zazivi svecu zaštitniku i himna u njegovu čast koji su pratili ceremoniju izlaganja svečevih moći još jednom su podsjetili na povijesni trenutak dolaska relikvija u grad pod Biokovom te višestoljetne zavjete nepoznatom rimskom mučeniku kojeg su Makarani davne 1725. izabrali za svog sveca zaštitnika.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.