1 min. čitanja

Makarska je drugi grad u Hrvatskoj, nakon Splita, koji će lokalne medije ubuduće financirati putem Javnog poziva

Makarska je drugi grad u Hrvatskoj, nakon Splita, koji će lokalne medije ubuduće financirati putem Javnog poziva
Foto: Grad Makarska

MAKARSKA - Grad Makarska drugi je grad u Hrvatskoj, nakon Splita, koji će lokalne medije ubuduće financirati putem Javnog poziva, a prema modelu i preporukama Hrvatskog novinarskog društva (HND).

Visina odobrenih sredstava temeljit će se na stručnoj evaluaciji Povjerenstva u kojem će sjediti predstavnici HND-a i Grada Makarske, a sredstva će se dodjeljivati po propisanim kriterijima i ovisit će, između ostalog, o kvaliteti, opsegu i dostupnosti medijskih sadržaja koji obrađuju lokalne teme važne za život u gradu Makarskoj.

Prijedlog pravilnika dostupan je na službenim internetskim stranicama Grada Makarske.

Projekt Modeli financiranja lokalnih medija nastao je u suradnji HND-a i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) a uz financijsku podršku Fonda za aktivno građanstvo (Active Citizen Fund).

U sklopu projekta prošle godine provedeno je istraživanje koje je pokazalo da se u velikom broju općina i gradova mediji financiraju netransparentno i bez jasnih kriterija a što je dovodilo do financijsko interesnih odnosa vlasti i  medija, pri čemu se potpuno zanemarivao javni interes.

Cilj uvođenja modela financiranja u suradnji sa strukovnom organizacijom je poboljšati kvalitetu i transparentnost javnog financiranja medija.

- Novac građana ne smije se dodjeljivati bez jasnih kriterija i to načelo treba važiti za sve pa tako i za medije, a što dosada nije bio slučaj. Uvažavajući njihovu važnu društvenu ulogu odlučili smo se na suradnju s HND-om i prihvatili modele financiranja koje je odredila struka. Na ovaj način po prvi put građanima dajemo detaljan uvid koliko i za koju namjenu će određeni medij dobiti sredstava iz gradskog proračuna, a s druge strane, pomažemo postojećim lokalnim medijima da svoje programske osnove podignu na višu razinu i u sadržajnom i u tehnološkom smislu, te potičemo otvaranje novih lokalnih medija i poduzetništva - izjavio je gradonačelnik Makarske Zoran Paunović.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.