5 min. čitanja

Makaranin spasio dvije češke djevojčice i odbio nagradu: "Nismo ih spašavali radi domjenka i komada kartona!"

Makaranin spasio dvije češke djevojčice i odbio nagradu: "Nismo ih spašavali radi domjenka i komada kartona!"
Foto: Čitateljica

MAKARSKA - U Dubrovniku je prije nekoliko dana održana dodjela priznanja Plava vrpca Vjesnika, koja se od 1966.godine tradicionalno dodjeljuju za spašavanja na moru. Priznanja su podijeljena u pojedinačnoj i grupnoj konkurenciji, u prvoj je Puljanin Branislav Danevski nagrađen za spašavanje dvije nautičarke čija se jedrilica prevrnula nedaleko od Pule, dok je u grupnoj konkurenciji nagrađena posada grčkog LNG tankera “Gaslong Glasgow” pod zapovjedništvom zadarskog kapetana Alena Gospića, koja je u studenom 2021. u blizini Kube spasila 17 kubanskih migranata.

Ove godine su se među nominiranima našli i Makarani: Goran Vranješ, Marin Puharić i Marijo Prnjak, koji su pred Uskrs herojski spasili dvije češke djevojčice koje je bura zajedno s daskom na kojoj su sjedile odnijela prema bračkom kanalu.

VIDEO: DRAMA KOD MAKARSKE Mladići spasili dvije pothlađene Čehinje, odnijela ih orkanska bura! | | Morski HR
Prava drama odvijala se danas kod svjetionika Sveti Petar u Makarskoj. Na oko 1000 metera od obale, u poslijepodnevnim satima na dasci za surfanje ostale su zarobljene dvije mlade Čehinje

Podsjetimo, djevojčice je tada s obale primjetila Nina Dimkovska i obavijestila svog momka Gorana Vranješa da se radi o ozbiljnoj situaciji i da ih je bura već odnijela predaleko u Brački kanal. Makaranin je najprije konktakrirao Lučku kapetaniju i Makarsku obalu te u kratko vrijeme se s našao Marinom Puharićem i vlasnikom broda Mariom Prnjkom u makarskoj luci odakle su isplovili tražeći dvije maloljetne Čehinje. Spašene su oko kilometar i pol od obale i to nakon samo 6-7 minuta iako ih je zbog vjetra i visokih valova bilo izuzetno teško uočiti.

Herojski čin Makarane je nominirao za Zlatnu vrpcu Vjesnika, zbog čega su sva trojica bili pozvani na dodjelu priznanja u dubrovačkom hotelu Palace. Ipak, na kraju je iza svega ostao pomalo gorak okus. Od trojice Makarana pojavila su se dvojica dok je Vranješ odbio preuzeti zahvalnicu.

Nezabilježen potez u 50 godina tradicije Plave vrpce Vjesnika

O razlozima ovog do sada nezabilježenog poteza u preko 50 godina tradicije Plave vrpce Vjesnika ispričao je za Makarsku Danas Goran Vranješ. Kaže da je više razloga zbog kojih je odlučio ignorirati dodjelu priznanja. S jedne strane, imena dobitnika su bila poznata i prije same dodjele, dok je puno veći problem, govori  Vranješ, u samim kriterijima dodjele.

– Ne bih toliko nisko pao da radi jednog komada karte, domjenka i noćenja u hotelu prodam obraz – kratko je odgovorio Goran Vranješ, kazavši kako je razočaran što se “politika i nepoštenje miješaju u sve”.

"Sramotna izjava tajnika odbora Sindikata pomoraca, očekujem ispriku!"

– Za mene je ovo sramota Sindikata pomoraca, pogotovo izjava Damira Hercega, koji je u razgovoru za televiziju naše riskiranje vlastitih života usporedio s time da je kapetan duge plovidbe riskirao karijeru ili eventualno jednu kapetansku plaću.

– Kapetanu je dužnost pomoći osobi u nevolji na moru. S druge strane mi smo obični civili koji su bili na kopnu, i sami smo dosta riskirali isplovivši u takvim uvjetima, ali da se nismo organizirali u samo nekoliko minuta, tko bi pomogao tim djevojčicama?

– Svima nama je moralna obaveza pomoći u spašavanju svakog ugroženog života, ali je van pameti da se u isti rang stavljaju zapovjednici kojima je to dužnost, s civilima koji su i sami mogli stradati ali su svejedno odlučili učiniti sve kako bi spasili nečiji život – rezignirano je kazao Vranješ.

Vranješ je za Morski HR izjavio:  

- Smatram da je Sindikat pomoraca sa izjavom na kanal RI Damira Hercega dotako dno dna. Očekujem javnu ispriku, jer uspoređivanje ugroze karijere i plaće sa ugrozom života je toliko jadno i sramotno

Više čitatelja upozorilo na "sramotnu izjavu"

Na izjavu tajnika Sindikata požalilo nam se doista više čitatelja, a izdvajamo jednu od čitateljice iz Makarske:

- Želim da objavite ovu sramotu od ovogodišnje dodjele Plave Vrpce. Naime radi se o jako lošem načinu odabira za dodjelu Plave Vrpce 2022. godine. U prilogu ću vam dostaviti video u kojem Damir Herceg kao tajnik, izjavljuje i stavlja u isti rang riskiranje vlastitog života i riskiranje karijere. To je suludo uopće uspoređivati i stavljati riskiranje karijere kao važniji čin i istog nagraditi sa Plavom Vrpcom, dok ugrožavanje vlastitog života stavljati u ponižavajući položaj.

Naime, nominirani su bili zapovjednici kojima je dužnost spasiti unesrećene osobe na moru, kako i Konvencija o spašavanju na moru nalaže, a također nominirani su bili i civili koji su se u trenutku uočavanja nesretne ugrožene osobe našli na obali. To je suludo uopće uspoređivati a kamoli dovoditi u ponižavajuči položaj civila.

Jako ponižavajuće, nepravedno i bolno za one hrabre ljude koji su riskirali vlastiti život pri spašavanju tuđeg. Smatram da je ovaj njihov način odabira jako nepravedan i zaslužuje svaku osudu! Dotaknuli su dno dna!

Zna se da je Plava Vrpca znak zahvale i znak hrabrosti pojedinaca, a ne uveličavanje pojedinca na temelju njegove karijere.

Žalosno je da je danas materijalizam osnovno sredstvo vrednovanja, a to se u ovom slučaju itekako pokazalo - napisala nam je čitateljica iz Makarske

Izjavu Damira Hercega pogledajte na donjoj snimci, a sporni dio nalazi se od 1,30 sekundi.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ronilac Branislav Danevski iz Pule i zadarski kapetan Alen Gospić ovogodišnji su laureati Plave vrpce Vjesnika
Za priznanje 58. Plave vrpce Vjesnika bilo je nominirano trinaest poduhvata spašavanja ljudi i imovine – dva u pojedinačnoj i jedanaest u momčadskoj konkurenciji. Svečana dodjela priznanja Plava vrpca Vjesnika održana je sinoć u hotelu Dubrovnik Palace u Dubrovniku. Svi nominirani dobili su plakete…
DRAMA KOD ISTRE Prevrnula se jedrilica, djevojke iz utrobe broda spašavao ronilac: “Bilo je dosta filmski!” | | Morski HR
Noćas je, oko tri sata, došlo do havarije jedrilice u pulskom akvatoriju. U njoj je, kako neslužbeno doznaje portal Istra24, bilo petero putnika. Troje ih je spasio trgovački brod koji je bio u
FOTO/VIDEO Zadarski kapetan s posadom spasio Kubance koji su šest dana plutali Meksičkim zaljevom | | Morski HR
Kapetan Joško Skoblar iz Zadra, zajedno sa svojom posadom, herojskim je činom sudjelovao u svetoj dužnosti svih pomoraca. Naime, početkom studenog ove godine, tijekom plovidbe Meksičkim zaljevom,
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.