2 min. čitanja

Makarani treću godinu zaredom odabrali na što će se trošiti novac grada

Makarani treću godinu zaredom odabrali na što će se trošiti novac grada
Foto: Boris Kačan

MAKARSKA - U sklopu trećeg izdanja projekta participativnog budžetiranja „Kvart po tvom“ mještani mjesnih odbora Ratac – Zelenka, Bili Brig-Gorinka i Istok – Dugiš odabrali su i izglasali 27 malih komunalnih akcija koji će se raditi u njihovom kvartu tijekom 2024. godine.

Među projektima koje su građani prepoznali kao prioritete, najviše je prijedloga za poboljšanje javne rasvjete, postavljana horizontalne signalizacije, uređenja pješačkih staza i dječjih igrališta te postavljanja urbane opreme na javnim površinama.

U razgovoru s građanima, gradonačelnik Zoran Paunović, istaknuo je kako mu je iznimno drago što je ovaj važan projekt ušao u treću godinu provedbe. Uz preko 90 realiziranih komunalnih zahvata tijekom protekle dvije godine, ovaj projekt, naglasio je Paunović, ima i dodanu vrijednost kroz bolju komunikaciju s građanima i uključivanje građana u donošenje odluka.

- Kroz projekt participativnog budžetiranja rodila se ideja da se na Macelu napravili dječje igralište, što realiziralo zahvaljujući mjesnom odboru Bidol-Vrpolje i Gradu Makarskoj. Mještani su prošle godine, pred Božić, organizirali feštu povodom završetka radova i sada je to glavno mjesto okupljanja u cijelom kvartu. To je jedan od pozitivnih primjera aktivnosti i dobre komunikacije Grada i građana koju smo upravo kroz participativno budžetiranje poboljšali. Ono što je također važno jest da vi danas imate budžet svog mjesnog odbora i prijedloge projekta čiji iznosi premašuju taj budžet. Ne možete ih sve izglasati i morate se dogovoriti što su prioriteti i glasati za ono što smatrate najvažnijim. Taj demokratski proces donošenja oduka je jedan od najvažnijih benefita projekta - istaknuo je Paunović.

Tribine s građanima nastavljaju se i danas od 16,00 do 20,00 sati u dvorani Arte, gdje će o prioritetima njihovih kvartova u 2024. odlučivati stanovnici mjesnih odbora Centar, Bidol-Vrpolje, Plaža-Sinokoša i Veliko Brdo.

Na ovogodišnjim tribinama s građanima, uz gradonačelnika Zorana Paunovića, sudjelovala je i direktorica Makarskog komunalca Antonia Glavina te Mila Lukić, voditeljica Službe za gospodarenje otpadom i zaštitu okoliša koje su odgovarale na pitanja o novom sustavu prikupljanja otpada.

Kažnjavanje za otpad

Građane je zanimalo na koji način će se kažnjavati oni koji otpad ostavljaju oko spremnika, na koji način prijaviti kvar na otpadomjeru, hoće li se postavljati dodatne kante za pseći izmet te kako se planiraju riješiti problemi s otpadom u turističkoj sezoni, s obzirom na velik broj stanova koji se iznajmljuju „na crno“.

Odgovore na ta i brojna druga pitanja građani će moći pronaći na novoj Internet stranici Makarskog komunalca koja će biti dostupna kroz nekoliko dana.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.