2 min. čitanja

Mafija polomila rebra arheologu koji se bori protiv divlje gradnje na otocima

Mafija polomila rebra arheologu koji se bori protiv divlje gradnje na otocima
Foto: Pixabay / Ilustracija

Grčki arheolog napadnut je ranije ovog mjeseca u jednoj atenskoj ulici, dok je hodao prema svojem automobilu. Fokus policijske istrage učvrstio se na najpoznatiji europski otok za zabave Mykonosu, gdje arheolog Manolis Psarros radi kao voditelj ureda za izdavanje dozvola za građenje.

- Sjećam se da sam prišao automobilu, ali nakon toga se ničega ne sejećam. Sve što znam je da sam udaren u glavu s leđa s takvom silom da sam izgubio svijest - rekao je za Observer.

Kada je 8. ožujka stigao u bolnicu, imao je slomljena rebra, slomljen nos i oči koje su bile tako teško natučene da mu je vid i dalje oštećen, prenosi Guardian.

Liječnici su utvrdili da je 52-godišnjak imao sreće što je živ.

U posljednjem desetljeću Psarros je bio na čelu tima koji izdaje građevinske dozvole u egejskom žarištu divlje gradnje.

- Sve u vezi s ovim napadom pokazatelj je koliko je situacija na Mykonosu postala izvan kontrole. Jasno je, budući da nema drugih motiva, da je ovo bio mafijaški udarac kojeg su izveli ljudi koji su pratili Manolisa s posla. Radi se o ogromnim poslovnim interesima i imao je za cilj utjerati strah u srca arheologa. - kaže Despoina Koutsoumba, koja predsjeda Udrugom grčkih arheologa.

Grčka grčka vlada desnog centra slaže se, kako se čini, s tim. Od premijera Kyriakosa Mitsotakisa do provoditelja zakona i lokalnih dužnosnika, prošlog tjedna postignut je konsenzus kako je bezakonje na kojem se temelji ilegalna gradnja na jednom od najpopularnijih grčkih odredišta, povezana sa zločinom za kojeg počinitelji tek trebaju biti pronađeni.

Mykonos je godinama bilo međunarodno igralište za bogate; njegovi barovi, restorani i plaže, mjesta su koja sve više okreću ogromnu zaradu. Grčki dužnosnici ga otvoreno opisuju kao "državu unutar države".

Idućih dana očekuje se dolazak dodatnih pripadnika osiguranja, uključujući policajce, istražitelje financijskog kriminala, inspektore okoliša i građevinske inspektore. Također će se intenzivirati slamanje bespravne gradnje u ruralnim područjima, kako na Mykonosu tako i na susjednim otocima u egejskom arhipelagu, poručile su grčke vlasti.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.