Maerskovom tankeru zabranjeno pristajanje zbog tereta iz Rusije

SVIJET - Tankeru Maersk Magellan koji plovi pod singapurskom zastavom zabranjeno je pristajanje u španjolskoj Tarragoni zbog sumnje da je preuzeo teret broda koji je plovio pod ruskom zastavom.

Prijevoznik Maersk Tankers izvijestio je u četvrtak da je njegovom tankeru Maersk Magellan 10. veljače zabranjeno pristajanje u španjolskoj Tarragoni te da je u utorak napustio položaj pred lukom.

Voditelj pravne službe Maersk Tankersa Christian Kjoller izjavio je da zbog odluke španjolskih vlasti ponovno razmatraju rutu putovanja, navodi Reuters.

- Konzultiramo vanjske stručnjake kako bismo bili sigurni da je postupanje u skladu s propisima o sankcijama Rusiji - kazao je Kjoller. Inače, iz danskog operatera ovih su dana izvijestili kako službeni dokumenti pokazuju da je teret turskog podrijetla.

Španjolska trgovačka flota priopćila je u srijedu da, prema propisima, brod ne može pristupiti niti jednoj luci u Europskoj uniji.

Maersk Magellan prvi je tanker kojemu je odbijen zahtjev za pristajanjem u luku u Španjolskoj nakon što su 5. veljače na snagu stupili propisi o ograničenju cijena naftnih proizvoda.

Podaci o kretanju brodova pokazali su u četvrtak da tanker plovi pored talijanske obale u pravcu grčke luke Kalamate. Klijent je brod uputio prema drugoj luci dok se čekaju informacije o konačnom odredištu.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Maersk prestao primati zahtjeve za osnovni teret na sjeverozapadu i jugu Rusije | | Morski HR
Danska kompanija za transport kontejnera Maersk obustavlja prihvaćanje novih narudžbi za prijevoz kontejnera s osnovnom robom u/iz luka Sankt Peterburg, Kalinjingrad i Novorosijsk, priopćila je ova